Overslaan en naar de inhoud gaan

'Europa met 5G op 3e plaats in 2024'

De wereldwijde markt voor 5G kent nu de eerste, vroege lanceringen van netwerken in landen als Zuid-Korea, de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en de Verenigde Arabische Emiraten. Momentum komt in de komende twee jaar op gang, waarbij in 2024 het totale aantal 5G-abonnementen op 1,5 miljard stuks zal uitkomen. Een klein deel daarvan in Europa, zo voorspelt analysebureau GlobalData.
Antenne mobiel netwerk
© CC BY-SA 2.0 - Flickr.com
CC BY-SA 2.0 - Flickr.com

De voorspelde 1,5 miljard abonnementen voor 5G-connectiviteit in 2024 zijn dan niet alleen voor smartphones maar ook juist voor IoT-devices. Van dat totaalaantal zullen er 954 miljoen in gebruik zijn in de regio Azië-Pacific. De Noord-Amerikaanse markt volgt dan qua aantallen; met een bescheiden 254 miljoen 5G-abonnementen. Europa komt op de derde plaats met 242 miljoen actieve abonnementen voor 5G-verbindingen.

Meer dan alleen snelheid

Volgens marktonderzoeker GlobalData zijn Afrika, het Midden-Oosten en Latijns-Amerika een stuk trager met de uitrol en ingebruikname van 5G. De omarming van de nieuwe, snellere telecomtechniek is afhankelijk van een drietal factoren, zo schetst het analysebureau in een nieuw rapport. Ten eerste is er de groeiende vraag naar snelle en snellere mobiele dataverbindingen. Ten tweede is er de ontwikkeling van een volwassen IoT-ecosysteem. En ten derde is er de opkomst van nieuwe diensten met een lage latency voor de telecomverbinding als onderscheidende factor.

Tegen 2024 zal de wereldwijde jaaromzet uit 5G-diensten zo'n 301 miljard dollar bereiken, voorspelt GlobalData. De lijn met het aantal abonnementen lijkt daarbij redelijk parallel te lopen: Azië-Pacific zal ook qua omzet de grootste zijn en wordt gevolgd door Noord-Amerika en Europa. Van de 301 miljard zit naar verwachting 122 miljard in de regio met Aziatische landen en ook Australië. Noord-Amerika scoort echter relatief hoog qua omzet: met 110 miljard dollar. Dit is mede te danken aan de inzet van Amerikaanse operators als AT&T en Verizon die zich richten op 5G-diensten met meer toegevoegde waarde dan simpelweg snellere internetverbindingen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in