Overslaan en naar de inhoud gaan

De term IoT roept verwarring op

Het Internet of Things (IoT) is een buzzwoord waar inmiddels zelfs journalisten genoeg van hebben. Je zou daarom verwachten dat iedereen inmiddels precies weet wat deze term inhoudt. Helaas is het tegenovergestelde waar: laat als IT-consultant de term Internet of Things vallen en er ontstaat verwarring. En een onjuiste definitie leidt tot gemiste kansen.
smarthome
© Shutterstock
Shutterstock

De spraakverwarring is ontstaan toen IoT een paar jaar geleden in de spotlights belandde en de focus in de consumentenmarkt op devices zoals de thermostaat en verlichting kwam te liggen. Nu ook het bedrijfsleven de mogelijkheden van IoT voorzichtig aan het verkennen is, zie je dat deze focus overslaat naar de bedrijfsmarkt. Omdat IoT in het bedrijfsleven een andere rol vervult, leidt de spraakverwarring tot gemiste kansen.

Vergaren van data

De kracht van IoT in het bedrijfsleven zit hem in het vergaren van data, daar nuttige informatie uithalen en vervolgens aanpassingen doen aan processen of producten. Maar door het (foute) beeld blijft een hele berg data onbenut aan de zijlijn liggen. Data die voor optimalisaties had kunnen zorgen.

Hoe komt het dat er zoveel datamogelijkheden blijven liggen? Klanten zijn zich niet altijd bewust van de IoT-oplossingen die al aanwezig zijn binnen de organisatie. Het risico bestaat dat wij en de klant niet tijdig in beeld hebben welke data er al voorhanden is. Hierdoor ontstaat er wel een goede oplossing voor de vraag die er ligt, maar voor nagenoeg hetzelfde budget had de oplossing een veel bredere toepassing kunnen hebben.

Verbreden

Door een bredere kijk op het beheer van datastromen kunnen dus betere oplossingen worden gemaakt. Oplossingen die in de toekomst veel meerwaarde bieden en, niet onbelangrijk, makkelijker zijn uit te breiden. Door te erkennen dat zowel de devices als de verwerking van de gegevens tot het IoT-pakket behoren, kunnen beide invalshoeken meer naar elkaar toegroeien. Hierdoor kunnen we streven naar makkelijkere integraties. Bovendien leidt meer erkenning voor IoT tot betere standaarden.

Daarom stel ik voor dat we de definitie verbreden en het focusgebied vergroten. IoT omvat het uitlezen en aansturen van devices, maar ook configuratie, monitoring, opslag, verwerking en analyse van data en het uitvoeren van de daaruit volgende acties. Kortom, het hele ecosysteem. Want zonder de juiste devices hebben we geen data, maar zonder de juiste verwerking van deze data kunnen we ook niet de juiste acties ondernemen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in