Overslaan en naar de inhoud gaan

2 miljoen gebruikers voor Bluesky

Bluesky heeft zijn aantal gebruikers zien verdubbelen van 1 miljoen in september tot 2 miljoen nu. Precies een jaar geleden werd het eerste bericht geplaatst op het socialmediaplatform, dat is afgesplitst van Twitter.

Bluesky is in 2019 opgericht als een onderdeel van Twitter, mede door ex-topman Jack Dorsey. Doel was een open en gedecentraliseerde standaard voor sociale media te ontwikkelen, het AT Protocol. Twitter zou die standaard dan uiteindelijk ook gaan gebruiken.

Vanaf begin 2022 werkt Bluesky los van Twitter. Sinds dit voorjaar zijn zowel een Android- als een iOS-versie van Bluesky beschikbaar.

Op naar decentrale opzet

Bluesky laat in een blog weten dat het eind deze maand met een openbare webinterface komt, waardoor berichten ook zonder een Bluesky-account te lezen zijn. Tot nu toe kun je alleen een account aanmaken op uitnodiging.

Bluesky heeft ook federatie aangekondigd, waarbij de data verspreid over verschillende onafhankelijke servers worden bijgehouden. Mastodon werkt ook zo. Voordeel daarvan is dat gebruikers niet afhankelijk zijn van één server. Bluesky verwacht dat dit “begin volgend jaar” beschikbaar komt.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in