Overslaan en naar de inhoud gaan

Twitter-concurrent Mastodon ziet toestroom gebruikers

Twitteraars stappen in groten getale over naar het alternatieve sociale medium Mastodon. Sinds de overname van Twitter door Elon Musk afgelopen vrijdag heeft Mastodon er volgens topman Eugen Rochko vele tienduizenden nieuwe gebruikers bijgekregen. "Dit is best veel voor een dag, toch?", aldus Rochko via zijn eigen platform.
nooduitgang
© Pixabay
Pixabay

De topman meldde 48 uur na het officiële moment van de overname bijna 71.000 nieuwe gebruikers van Mastodon. Het platform bestaat al jaren en probeert voor een ‘schonere’ versie van Twitter te zorgen. Musk wil met Twitter meer inzetten op vrijheid van meningsuiting, waardoor de hoeveelheid hatelijke berichten en desinformatie op het platform kan toenemen.

Tegen haatzaaien, nepnieuws en meer

De nieuwe eigenaar van Twitter, Elon Musk, heeft de Europese Commissie verzekerd dat het sociale platform zich aan de Europese regels over het tegengaan van haatzaaien, racisme, nepnieuws en andere illegale content zal houden. Dat hebben EU-bronnen aan persbureau Reuters verklaard.

Musk heeft hier volgens de ingewijden vorige week een onderhoud met Eurocommissaris Thierry Breton (Interne Markt) over gehad. Bedrijven die de EU-wetgeving over illegale content, de zogeheten Verordening digitale diensten (DSA), overtreden kunnen vanaf 1 januari 2024 zware boetes krijgen van het dagelijks EU-bestuur. Het gaat om grote internetbedrijven als Facebook, Twitter en TikTok.

Vrije vogel?

Musk had het beklinken van de overname van Twitter vorige week gevierd met de tweet dat "de vogel vrijgelaten is". Volgens Breton moet Musk zich echter niet te veel illusies maken. "In Europa zal de vogel volgens onze regels vliegen", twitterde de Fransman als reactie.

Sinds de overname is beklonken, klagen Twitteraars klagen erover dat ze in korte tijd veel volgers hebben verloren. Ook schrijven veel Twittergebruikers een bericht waarin ze aankondigen te gaan overstappen op Mastodon. Het is dan nog wel de vraag of ze ook de daad bij het woord voegen. Toen het grote Facebook door een snel besluit van oprichter en CEO Mark Zuckerberg ooit WhatsApp kocht, zeiden veel gebruikers van laatstgenoemde ook dat ze zouden vertrekken maar van een leegloop bij dat social medium is geen sprake geweest.

David en Goliath

Momenteel is Mastodon nog veel kleiner dan Twitter, dat zestien jaar bestaat. De concurrent die nu een toestroom ziet, heeft per maand zeker 380.000 gebruikers, terwijl Twitter bijna 238 miljoen actieve gebruikers per dag heeft.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in