Overslaan en naar de inhoud gaan

MijnOverheid voorbij de 10 miljoen gebruikers

MijnOverheid, het persoonlijke portaal van de overheid voor inwoners, heeft in mei de mijlpaal van 10 miljoen gebruikers bereikt. Via MijnOverheid kunnen mensen persoonlijke gegevens inzien, post van de overheid ontvangen in de digitale Berichtenbox en de status bekijken van lopende zaken bij de overheid. Gemiddeld gebruiken mensen het portal 8 keer per jaar.
Android-smartphone
© Essential
Essential

MijnOverheid is 15 jaar geleden gelanceerd op initiatief van onder meer de Belastingdienst, RDW en UWV. Bekendheid kreeg het met name door de ‘Vaarwel blauwe envelop’-campagne van de Belastingdienst uit 2016. Veel Nederlanders kozen er toen voor om post niet meer op papier, maar digitaal te ontvangen via de Berichtenbox-app. Daarmee is digitale post van de overheid direct op een mobiel apparaat te lezen. Afgelopen jaar verzonden aangesloten organisaties meer dan 80 miljoen berichten. MijnOverheid bestaat daarnaast uit de MijnGegevens-app, waarmee mensen persoonlijke gegevens kunnen inzien.

90% van de gebruikers

In 2022 logden 8,5 miljoen unieke gebruikers in op mijnoverheid.nl en/of de Berichtenbox. Dat betekent dat ongeveer 90% van de gebruikers actief is. In totaal is er vorig jaar 73 miljoen keer ingelogd. MijnOverheid is te gebruiken voor iedereen van 14 jaar of ouder, die in het bezit is van een Burgerservicenummer (BSN), de Nederlandse nationaliteit heeft of in Nederland woont, en die beschikt over een DigiD of een ander Europees goedgekeurd inlogmiddel.

Gemiddeld maken mensen met een account op MijnOverheid.nl 8 keer per jaar gebruik van de site of de app. Wie bij nader inzien toch liever weer papieren brieven ontvangt, kan dit aanpassen in de voorkeuren (alleen voor bepaalde post van de Belastingdienst is dit niet mogelijk). Deze gebruikers worden wel meegeteld, omdat hun account actief blijft.

Gebruiksgemak en overzichtelijkheid

Bezoekers van MijnOverheid zijn met name te spreken over het gebruiksgemak en de overzichtelijkheid van de website, laat een woordvoerder weten van Logius, de ICT-ontwikkelaar van de overheid. Minder tevreden is een deel van de bezoekers over het doorverwijzen naar een andere site of over de vindbaarheid van bepaalde informatie. Ook wordt MijnOverheid regelmatig misbruikt voor phishing. Gebruikers ontvangen dan een e-mail met de melding dat er een bericht op MijnOverheid klaar zou staan en een valse link.

Aan nieuwe functionaliteiten wordt gewerkt. Met behulp van gegevens uit het Handelsregister gaat MijnOverheid binnenkort tonen bij welke organisaties de gebruiker als bestuurder staat ingeschreven. Logius onderzoekt de mogelijkheid om in MijnOverheid te tonen welke gegevens van de gebruiker zijn gedeeld met welke overheidsorganisatie en wanneer dat dan is gebeurd.

Woning zoeken

Onlangs is een pilot afgerond waarin woningzoekenden hun inkomensgegevens via MijnOverheid konden delen met woningcorporaties, om in aanmerking te kunnen komen voor een huurwoning. Na aanpassing van wetgeving kan deze mogelijkheid in de nabije toekomst landelijk worden ingezet.

Dit artikel is eerder verschenen op Binnenlands Bestuur, zustertitel van AG Connect.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in