Overslaan en naar de inhoud gaan

MijnOverheid verplicht tweestapsverificatie

MijnOverheid, de portal waar burgers post van de overheid ontvangen, heeft een einde gemaakt aan inloggen met alleen een gebruikersnaam en wachtwoord. Vanaf vandaag is tweestapsverificatie verplicht.
Mobiele telefoon
© Unsplash
Unsplash

Het is vanaf nu nodig om in te loggen met een telefoon of tablet. "Inloggen in 2 stappen biedt extra beveiliging ten opzichte van inloggen met alleen gebruikersnaam en wachtwoord. Dit is nodig omdat er steeds meer persoonlijke gegevens in MijnOverheid staan", zo schrijft MijnOverheid op de officiële website.

Voor criminelen die gestolen gegevens gebruiken om bij iemand anders in te loggen wordt het een stuk lastiger. Het afgelopen half jaar zijn burgers geïnformeerd over de verandering. Er werden persoonlijke brieven gestuurd naar iedereen met een gebruikersnaam en wachtwoord. Ook is er een mededeling gedaan via de startpagina van de websites en is er een speciale informatiepagina ingericht.

Nieuw berichtenstelsel

Logius, onderdeel van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, werkt momenteel aan het vervangen van de backend van het gehele berichtenstelsel voor de burger. Er komt nieuwe dienstverlening onder de naam Federatief Berichten Stelsel (FBS). Hierbij wordt de techniek achter de volledige backend van de MijnOverheid Berichtenbox vervangen. Er wordt overgestapt naar microservices.

Zorgen dat de overgang leidt tot een tijdelijk ontoegankelijke dienstverlening lijken onnodig. De ontwikkeling van FBS gebeurt terwijl ‘de winkel gewoon open blijft’. “De continuïteit van dienstverlening aan burgers en ondernemers staat bovenaan”, aldus Logius. Uiteindelijk moeten alle aanbieders overstappen naar de nieuwe Berichtenbox. De migratie staat gepland voor 2023. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in