Management

IT beheer
Den Haag

Volledige backend MijnOverheid Berichtenbox wordt vervangen

'Oude versie' Berichtenbox blijft draaien tijdens overgang.

© CC0 - Pixabay,  Ellen26
19 april 2022

'Oude versie' Berichtenbox blijft draaien tijdens overgang.

Logius gaat de volledige backend van de Berichtenbox van MijnOverheid vervangen. De ICT-dienstverlener van het ministerie wil een nieuwe dienstverlening waarmee het versturen van berichten eenvoudiger en efficiënter moet worden.

Logius, onderdeel van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, gaat de nieuwe dienstverlening ontwikkelen onder de naam Federatief Berichten Stelsel (FBS). Hierbij wordt de techniek achter de volledige backend van de MijnOverheid Berichtenbox vervangen. Er wordt overgestapt naar microservices.

Het FBS is straks te gebruiken door alle huidige klanten van MijnOverheid en Berichtenbox én organisaties die op dit moment de stap naar MijnOverheid en/of Berichtenbox nog niet hebben genomen.

Overgang

Zorgen dat de overgang leidt tot een tijdelijke ontoegankelijke dienstverlening  lijken onnodig. De ontwikkeling van FBS gebeurt terwijl ‘de winkel gewoon open blijft’. “de continuïteit van dienstverlening aan burgers en ondernemers staat bovenaan”, aldus Logius.

Uiteindelijk moeten alle aanbieders overstappen naar de nieuwe Berichtenbox. De migratie staat gepland voor 2023. Logius bereidt dit momenteel met een groep aanbieders voor. 

Functionele wijzigingen

Bij de migratie zullen er enkele functionele wijzigingen doorgevoerd worden. Deze wijzigingen hebben invloed op de wijze waarop burgers gebruik maken van de dienstverlening. “In de huidige situatie controleert Logius/MijnOverheid de abonnementsvoorkeur van de gebruiker voordat een aangeboden bericht wordt verwerkt”, zo meldt Logius.  

Wanneer een gebruiker heeft aangegeven geen digitale post te willen ontvangen, wordt een bericht ook niet verwerkt. Na de migratie wordt de afnemer verantwoordelijk voor de controle op de abonnementsvoorkeuren. “Mogelijke consequenties van verkeerd aangeboden berichten zijn voor de afnemer”, zo waarschuwt de ICT-dienstverlener.

Proefmigratie

Om de migraties goed te laten verlopen is ook een proefmigratie gepland. Er zijn hiervoor een aantal afnemers geselecteerd die een goede representatie vormen van partijen die moeten worden aangesloten op de nieuwe dienstverlening. Op regelmatige basis heeft Logius afstemming met deze groep afnemers om de proefmigratie voor te bereiden.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.