Overslaan en naar de inhoud gaan

Heeft Apple stilletjes het Osborne-effect aangewend?

Hoeveel gigabyte aan geheugen 'should be enough for anyone'? Om even een historische ICT-quote aan te halen, die is toegeschreven aan Microsoft-grondlegger Bill Gates - die het later heeft ontkend. Voor ontwikkelaars, video-editors, mediaprofessionals en beheerders die jongleren met virtuele machines kan het nooit genoeg zijn, toch? Misschien heeft Apple sluw het Osborne-effect benut.
M1-processor, MacBook Air, Federighi
© Apple
Apple

Hoe verkoop je producten? Door ze zo te maken dat je potentiële klanten het willen. Hoe verkoop je je volgende generatie producten? Door ze dusdanig te verbeteren dat elke klant ze graag wil. Hoe krijg je huidige klanten zover dat ze de knip trekken om je volgende generatie te kopen? Door ze enorme verbeteringen voor te houden. En door ze bevrijding te bieden voor beperkingen die je zelf hebt aangebracht?!

Voor professionals

Ik wil het Tim Cook toch zeker een keertje vragen: heeft Apple voor zijn kleinere pro-Macs bewust gekozen voor een geheugenplafond? Met het oog op de verkoop van de volgende generatie, waar Apple slim heeft stil over is. (Dat in tegenstelling tot de schepper van het Osborne-effect.) Want uitgezonderd de topmodellen van 16 inch zijn huidige MacBook Pro-machines beperkt tot 32 gigabyte geheugen. Dat zou voor veel gebruikers wel genoeg moeten zijn, maar voor echt iedereen? Dat vraag ik me inmiddels wel af.

Het is 2021 en gigabytevretende applicaties, tools, virtual machine images, mediabestanden en meer verdringen zich op de computers van IT'ers. Kijk, dat een consumentenlaptop of minidesktop niet zoveel geheugen krijgt, dat begrijp ik. Het is enerzijds niet echt nodig en anderzijds maakt dat zo'n product weer wat duurder, waardoor een deel van de doelgroep kan afhaken.

Aankoop als investering

Maar professionele gebruikers, zeker als 'de baas betaalt', die willen toch meer? Want dat hebben ze nodig, en de meerprijs verdient zich toch wel terug. Dat valt zo uit te rekenen; hogere productiviteit, meer werk verricht in tijdsspanne X, meer inkomsten vergaard, dat mag wel wat kosten. En bij Apple kan het vanuit de fabriek vastgesoldeerde geheugen wat kosten, maar dan heb je ook wat.

Geruchten gaan nu dat aanstaande maandag nieuwe MacBook Pro-modellen worden onthuld die over de hele linie tot wel 64 GB geheugen kunnen gaan. Dus royale RAM-ruimte zou dan niet langer voorbehouden zijn aan prijzige topmodellen van 16 inch met Intels topprocessors Core i7 of i9. Ook wat minder prijzige 13 of 14 inch werklaptops met gewonere uitvoeringen van Apple's eigen ARM-chips. Tenminste, volgens de ene kenner hier en de analist met ingewijde bronnen daar.

Of is 32GB toch genoeg?

Of toch niet, zoals een andere Apple-watcher weer beweert. De vraag is dan hoe erg dat is, want uit technische analyses van Apple's M1-processor is al gebleken dat het geheugengebruik op ARM-Macs heel anders is dan op Macs met 'Intel inside'. De efficiënte architectuur van Apple's zelfontworpen ARM-chips, gekoppeld aan het geïntegreerde, universele geheugen zorgt voor verrassende prestaties.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in