Overslaan en naar de inhoud gaan

Verantwoorde AI en robotica krijgen een keurmerk

Een onafhankelijk keurmerk moet het vertrouwen van het grote publiek in robotisering en de inzet van kunstmatige intelligentie gaan vergroten. Schrikverhalen en hypes moeten worden voorkomen.
robot learning
© CC0 - Pixabay
CC0 - Pixabay

The Foundation for Responsible Robotics en Deloitte willen samen zo'n keurmerk in het leven roepen en laten uitgroeien tot een industriestandaard. Het FRR-gecertificeerde keurmerk moet zekerheid gaan bieden over het verantwoord ontwerpen, ontwikkelen en produceren van robots.

"Artificial Intelligence en Robotics kunnen de maatschappij enorme voordelen opleveren, als we het goed doen. Schikverhalen en de hype moeten we proberen te voorkomen. We moeten het publiek een kwaliteitsmerk bieden dat hen helpt weloverwogen beslissingen te nemen", zegt professor Noel Sharkey, mededirecteur van The Foundation for Responsible Robotics.

Producenten krijgen leidraad

De beoordeling van producten voor het FRR-keurmerk richt zich onder meer op milieubescherming, duurzaamheid, integriteit, ethisch ontwerp, veiligheid en beveiliging en de aandacht van de producent voor de maatschappelijke impact en mensenrechten.

Het keurmerk moet zowel producenten als afnemers van AI-toepassingen een leidraad geven. Producenten worden er op gewezen waar zij rekening mee moeten houden bij in de ontwerp-, productie- en exploitatiefase. Ook mensen die op zoek zijn naar een baan kunnen het keurmerk gebruiken bij de keuze voor een werkgever. 

"Door onze kennis en ervaring op het gebied van Auditing, Innovatie en Artificial Intelligence kunnen we bijdragen aan het creëren van vertrouwen in de keten van producent tot consument", zegt Marc Verdonk, Partner Emerging Technology, Risk Advisory Deloitte in een verklaring.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in