Overslaan en naar de inhoud gaan

Trump beticht Google van censuur en manipulatie

De Amerikaanse president beschuldigt zoekmachine Google en niet nader genoemde andere partijen van moedwillige manipulatie. Niet alleen zou zogenaamd fake news worden voorgeschoteld, maar ook zouden linkse media een platform hebben terwijl conservatieve informatie en nieuws worden verborgen. Met conservatief doelt de Republikeinse president op politiek rechts georiënteerde content.
president Trump (+ Pence & Ryan)
© White House
White House

Vorige week heeft Trump al soortgelijke kritiek geuit op grote social mediabedrijven. Recent zijn rechts-radicale media en zelfverklaarde journalisten al geband - soms slechts tijdelijk - van bijvoorbeeld Facebook. Het gaat hierbij ook om verspreiders van samenzweringstheorieën, bijvoorbeeld over schietpartijen in de VS, over Trumps voorganger president Barack Obama, en over Trumps tegenstander in de afgelopen presidentsverkiezingen Hillary Clinton.

Google op de korrel

De zittende Amerikaanse president noemt geen voorbeelden of social media bij naam, maar doet dat nu wel met zijn nieuwste beschuldiging. Hij stelt dat de zoekresultaten op de term "Trump News" alleen maar 'Fake New Media' oplevert, waarmee hij negatieve berichtgeving over hem en zijn bewind over één kam scheert en afdoet als nepnieuws. Trump verklaart dat dit doelbewust wordt gedaan door "Google & others" en dat die eruit zijn om hem "en anderen" tegen te werken.

"Ze bepalen wat we wel en niet kunnen zien. Dit is een zeer serieuze zaak en zal aangepakt worden", tweet de president van de Verenigde Staten van Amerika. Deze beschuldiging van censuur en moedwillige manipulatie is geuit in een tweetal tweets. Trumps gebruik van dit moderne communicatiemedium kent een officiële status en valt zelfs als heuse presidentsverklaring op te vatten.

Rechtbanken, juristen van het ministerie van Justitie, en de National Archives van de Amerikaanse overheid hebben hier al formele uitspraken over gedaan, in sommige gevallen. Het is niet bekend of en wat de regering Trump nu gaat doen tegen deze vermeende samenzwering van "Google en anderen".

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in