Overslaan en naar de inhoud gaan

OpenOffice.org breekt met Oracle

Oracle speelde tot nog toe de hoofdrol bij de ontwikkeling van de open source tegenhanger van Microsofts Office-suite. Dankzij de overname van Sun. Sun kocht namelijk in 1999 het Duitse bedrijf StarDivision, dat de codebasis voor OpenOffice.org ontwikkelde. Sun bracht in de vorm van StarOffice ook een eigen variant uit van die kantoorautomatiseringssuite; de ontwikkeling daarvan werd nauw afgestemd met het OpenOffice.org-project.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Oracle heeft sinds de overname van Sun de nodige onvrede weten te wekken bij de deelnemers aan de open-sourceprojecten waarbij Sun betrokken was. Maar dat speelt bij deze stap van actieve deelnemers van het OpenOffice.org-project geen rol, zegt Cor Nouws. Nouws is sinds 2004 bij OpenOffice.org betrokken, en is ook een van de initiatiefnemers van de afsplitsing. “Het plan voor een onafhankelijke organisatie bestond al langer. Dat is echter steeds nadrukkelijk afgehouden door het management van Sun.”

Die afhankelijkheid van Sun, en nu dus van Oracle, begon steeds meer te knellen naarmate meer bedrijven een rol begonnen te spelen bij het project. Dat geldt bijvoorbeeld voor IBM en Novell. Een open-sourceproject onder controle van een concurrent was voor die bedrijven een ongemakkelijke opzet. De oprichting van een onafhankelijke organisatie die de ontwikkeling ter hand neemt, moet dat probleem verhelpen. “In deze constructie kunnen alle spelers zich op hun gemak voelen om een bijdrage te leveren”, zegt Nouws.

De initiatiefnemers hebben de organisatie The Document Foundation gedoopt. Oracle is nadrukkelijk uitgenodigd om lid te worden van de nieuwe organisatie, maar heeft op die uitnodiging nog niet gereageerd. Voor de verspreiding van de software levert dat geen problemen op. Oracle heeft wel het auteursrecht op de software, maar deze wordt verspreid als vrije software. The Document kan dus vrijelijk voortborduren op de beschikbare code.

De naam OpenOffice.org is wel een probleem, omdat Oracle daar het merkenrecht op heeft. Om die reden heeft The Document Foundation een eigen versie van de suite gelanceerd onder de naam LibreOffice. Ondanks de potentiële verwarring in de markt was dat een noodzakelijke stap, vindt Nouws. “We weten natuurlijk niet hoe snel Oracle aansluit. En we wilden toch een product hebben, om uit te dragen dat het een serieus initiatief is.”

Meer informatie over The Document Foundation is te vinden op zijn website.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in