Overslaan en naar de inhoud gaan

Eerste Kamer stemt in met elektronische gegevensuitwisseling in de zorg

De Eerste Kamer heeft unaniem ingestemd met het Wetsvoorstel elektronische gegevensuitwisseling in de zorg (Wegiz). Het wetsvoorstel richt zich op het verplichten van afspraken voor elektronische uitwisseling.
© Shutterstock
Shutterstock

Binnen de zorg worden tal van gegevens uitgewisseld tussen zorgaanbieders. Om welke gegevens het gaat, bepalen zorgverleners zelf. Tot nu toe mogen zorgaanbieders die data ook uitwisselen via fax, dvd of op papier. Maar onder de nieuwe Wegiz moet de uitwisseling elektronisch gaan verlopen. De nieuwe wet richt zich op hoe dat precies moet gebeuren.

"Het standaardiseren van uitwisseling van gegevens gaat eraan bijdragen dat zorgverleners toegang hebben tot de benodigde medische informatie om goede zorg te leveren en daarmee gaat de kwaliteit van zorg omhoog. Ook wordt de tijd die zorgverleners spenderen aan administratie verminderd en wordt het risico op vermijdbare fouten kleiner", aldus minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. 

De nieuwe wet wordt per 1 juli ingevoerd geleidelijk ingevoerd. Voor de invoering is een Meerjarenplan opgesteld, waarin als eerste prioriteit wordt gegeven aan vier gegevensuitwisselingen. Het gaat bijvoorbeeld om verpleegkundige overdracht en het digitaal voorschrijven en ter hand stellen van medicatieoverdrachten.

Betere beschikbaarheid data

De instemming met de Wegiz is een belangrijke stap in het doel van het kabinet om burgers gemakkelijker inzicht te geven in de gegevens die in de zorgketen over hen beschikbaar zijn. Naast de Wegiz spelen ook de persoonlijke gezondheidsomgevingen (PGO) hier een belangrijke rol in. Dit is een digitaal hulpmiddel waarmee gebruikers een kopie van actuele gegevens ophaalt bij de bron.

Er bestaan al diverse PGO's, maar nog niet alle zorgaanbieders maken hier gebruik van. In het regeerakkoord is opgenomen dat PGO's aan het einde van de kabinetsperiode in 2025 breed beschikbaar moeten zijn. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in