Overslaan en naar de inhoud gaan

'Windows-recycler was uit op winstbejag'

De celstraf voor pc-recycler Eric Lundgren is niet voor het ondermijnen van de macht of het verdienmodel van Windows-maker Microsoft. Het softwarebedrijf stelt dat de vorige week veroordeelde man met een stiekem plan uit was op bedrog en winstbejag.
Windows 7

Een uitgebreide Microsoft-blogpost op basis van openbare rechtbankstukken belicht een aantal aspecten van deze geruchtmakende zaak. Daarbij wijst de softwarefirma er ook op dat het zelf niet de partij is die deze rechtszaak heeft aangespannen voor de verkoop van nagemaakte herstel-cd's voor Windows.

'Fantastisch werk'

"Wij ondersteunen refurbishing en recycling van computers volledig en we hebben degelijke programma's om dat te steunen", blogt communicatietopman Frank X. Shaw van Microsoft. Hij reageert op diverse berichten in de media waarin Lundgren wordt neergezet als slachtoffer van het grote en rijke Microsoft. Shaw stelt dat het bedrijf individuen en recyclingbedrijven helpt met dit "fantastische werk". De verschillende officiële recyclingprogramma's tellen meer dan drieduizend leden die tezamen miljoenen pc's recyclen.

Lundgren, die schuld heeft bekend en afgelopen week is veroordeeld tot 15 maanden celstraf, was volgens bewijsstukken in de zaak tegen hem moedwillig en bewust bezig met bedrog. Zo heeft hij een operatie in China opgezet om de namaak-cd's zo echt mogelijk te laten lijken. Chinese bedrijven zijn door hem benaderd en geïnstrueerd om de recovery-cd's op grote schaal te produceren. Deze werden dan voorzien van legitiem lijkende bedrukkingen, compleet met gekopieerde labels en codenummers van Microsoft en Dell.

Waarde van Windows

Verder was de 'Windows-recycler' volgens de stukken uit op misleiding en winstbejag. De in de media veel aangehaalde verkoopprijs van 25 dollarcent voor de imitatie-cd's om Windows-installaties te herstellen, zou slechts de inkoopprijs zijn. De daadwerkelijke prijs die Lundgren rekende, was 4 dollar per cd. Dit staat te lezen in de uitspraak van het Amerikaanse hof. Microsoft rekent 25 dollar voor recovery-cd's ten behoeve van recycling, maar dat is dan met een officiële licentie voor Windows.

Het plan van Lundgren was gebruik van de oorspronkelijke licentie die bij een pc is meegekomen. In zijn verdediging voerde de man nog aan dat een Windows-cd zonder licentie in wezen niets waard is. De rechtbank wees dat argument af, mede met het oog op het feit dat Lundgren en zijn kompaan minstens 80.000 dollar hadden gestoken in de namaak van deze cd's. Vice-president Shaw van Microsoft noemt (en linkt) in zijn blog ook mailconversaties van Lundgren waarin die doelbewuste omzeiling van douanecontroles bespreekt, en winst- en omzetbedragen noemt.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in