Overslaan en naar de inhoud gaan

15 maanden cel voor verkoop Windows recovery-cd's

Een Amerikaanse verkoper van tweedehands computers is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 15 maanden voor het maken van 28.000 schijven voor Windows-systeemherstel.

De 34-jarige Eric Lundgren is een idealist, vindt hij zelf. Hij knapt oude Dell-computers op om ze een tweede leven te geven. Beter dan dat ze op de vuilnisbelt belanden. Dat was dan ook niet waar de rechtbank hem in hoger beroep nu voor heeft veroordeeld.

Net echt

Lundgren had in China 28.000 herstel-cd's voor Windows XP en Windows 7 laten branden en bedrukken om deze te leveren bij zijn tweedehands pc's. Al die computers hadden wel een geldige Windows-licentie, maar misten de installatiemedia. Compleet met herstel-cd's zouden nieuwe eigenaren een frisse start kunnen maken met hun 'nieuwe' computers zonder dat ze zelf de moeite hoefden te nemen om een schijf voor systeemherstel te maken.

Tot zover de theorie, dan wel intentie, van pc-recycler Lundgren. De douane onderschepte echter zijn verscheepte cd's en klaagde hem aan. De beschuldiging: copyrightschending en handel in vervalste goederen.

'Freeware'

Lundgren vond zelf dat wat hij deed prima door de beugel kon: een image voor systeemherstel is voor iedereen met een geldige registratie kosteloos te downloaden. "Ik dacht dat het gratis was." Hij had alleen twee fouten gemaakt: hij verkocht zijn cd's ook aan wederverkopers, en hij had ze laten bedrukken met labels die niet te onderscheiden waren van de echte. De aanklager vond daarom dat hij Microsoft had beroofd van 28.000 maal 25 dollar – want Microsoft rekent 25 dollar per schijf aan wederverkopers – en de rechters gingen daar, ook in hoger beroep, in mee.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in