Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoe bespaar je op je Microsoft-licenties?

Nog maar weinig organisaties zijn op de hoogte van het feit dat Microsoft-licenties, sinds het Arrest van het Europese Hof van Justitie in 2012, overdraagbaar zijn. Hierdoor lopen zij aanzienlijk financieel voordeel mis.
Microsoft Excel
© Microsoft
Microsoft

In tegenstelling tot wat in de licentievoorwaarden staat vermeld, zijn de licenties sinds de uitspraak van de rechter overdraagbaar. Dit heeft ervoor gezorgd dat er voor nagenoeg iedere organisatie een behoorlijk financieel voordeel valt te behalen op de kostbare Microsoft volumelicenties. Dat beseffen nog maar weinig organisaties, stelt Raymond Lindemans, Partner bij License Partners uit Almere dat gespecialiseerd is in gebruikte Microsoft-licenties.

Lindemans heeft dagelijks te maken met vragen van organisaties die overwegen gebruikte licenties in te zetten. “Het lijkt een grijs gebied maar is dat absoluut niet mede dankzij de jurisprudentie die men eenvoudig op internet kan vinden.” Zijn bedrijf heeft inmiddels voor diverse overheidsorganisaties, zorginstellingen, gemeenten en bedrijven aanzienlijk kunnen besparen op de licenties.

Flinke kortingen en oudere licenties

Enerzijds kunnen organisaties nu de nieuwste Microsoft -licenties aanschaffen met een korting die kan oplopen tot wel 50 procent van de nieuwprijs, anderzijds kunnen zij ook kiezen voor eerdere licenties, waaronder Office 2007, Windows Server 2008 R2 of Exchange 2010. Bovendien kunnen organisaties de overtollige, oudere licenties vaak inruilen. “Zo snijdt het mes aan twee kanten en kan men de extra budgetruimte voor andere doeleinden gebruiken. Tweedehands software kent geen ‘ezelsoren’ en updates gaan gewoon door, de beleving en het gebruik is volkomen identiek als bij nieuwe licenties”, aldus Lindemans.

Flexibele beheervoordelen

Vanuit beheeroogpunt is er volgens hem een extra voordeel. In veel configuraties is het soms niet mogelijk om verplicht te moeten overstappen naar de nieuwste versies omdat andere, voor het bedrijf essentiële software daar eenvoudigweg niet op kan draaien. Microsoft verplicht een bedrijf dan toch de meest recente licenties aan te schaffen die je dan mag ‘downgraden’ naar een vorige versie. “Helaas downgradet de prijs dan niet mee. Bovendien kunnen oude licenties meestal worden ingeruild. De gebruikte licenties bieden dus meer flexibiliteit én een aanzienlijke besparing.”

Voordelige compliance

Veel organisaties worden regelmatig door Microsoft gecontroleerd op hun licentieportefeuille. Bij een tekort aan bijvoorbeeld Office 2010-licenties moeten organisaties bij de fabrikant Office 2013 aanschaffen tegen hoge kosten. Nu is het echter mogelijk om deze tekorten aan te vullen met veel goedkopere tweedehands Office 2010-licenties. Lindemans: “Dit bespaart al snel 50 procent ten opzichte van een nieuwe Office 2013-lincentie. Dat voordeel kan dus behoorlijk oplopen, zeker bij grotere organisaties.”

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee