Overslaan en naar de inhoud gaan

Toezichthouder VS bezorgd over Tesla's Autopilot: leidt dat niet te veel af?!

Tesla Autopilot
Shutterstock, Flystock

De Amerikaanse toezichthouder NHTSA is bezorgd of Tesla's Autopilot ondermijnend werkt voor de alertheid van autorijders. De overheidsorganisatie heeft om meer informatie verzocht over het softwarematige rijhulpsysteem van Tesla. In 2021 startte de toezichthouder na een reeks van aanrijdingen al een onderzoek naar het bestuurdersassistentiesysteem van de producent van elektrische auto's.

De Amerikaanse National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) heeft nu meer informatie geëist van Tesla over de nieuwe software van de Autopilot die het bedrijf heeft geïntroduceerd. De toezichthouder wil weten of die functie ondermijnend is voor de mogelijkheden van bestuurders om alert en paraat te blijven en om de volledige controle over het voertuig weer over te nemen bij problemen.

Vertrouwelijk antwoord

De NHTSA bevestigt dat het bedrijf van miljardair Elon Musk tijdig een reactie op dit informatieverzoek heeft ingediend bij de toezichthouder. Het gaat om een vertrouwelijk antwoord dus de inhoud is vooralsnog niet publiekelijk bekend. De eis van de toezichthouder voor nadere informatie is gevolgd op eerdere berichten in Amerikaanse media dat bestuurders met de nieuwe instelling van de Autopilot hun handen langere tijd van het stuur konden houden. Het is de vraag of dat veilig genoeg is.

Het al lopende onderzoek van de NHTSA naar Tesla's Autopilot maakt deel uit van een reeks onderzoeken van Amerikaanse toezichthouders naar de fabrikant van electrische auto's. Zo worden ook mogelijke problemen met de gordels en stuurwielen van Tesla-modellen onderzocht.

Autopilot is geen autopiloot

Ook wordt Tesla beschuldigd van misleidende reclame rond de zelfrijdende mogelijkheden van zijn auto's door het gebruik van de naam Autopilot. Het bedrijf test een geavanceerdere versie met de naam Full Self-Driving, of volledig zelfrijdend. Tesla wekt daarmee de indruk dat de auto's veel meer zelfstandig kunnen dan eigenlijk het geval is.

Tesla geeft zelf echter aan dat de software voor rijhulp geen vervanging is voor een bestuurder. Op de website meldt het bedrijf dat de Autopilot is "bedoeld voor gebruik met een volledig oplettende chauffeur, die zijn handen aan het stuur houdt en bereid is om elk moment het roer over te nemen".

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in