Overslaan en naar de inhoud gaan

Tesla-hacker: geheime autonome modus ontdekt én uitgeprobeerd

Een softwarehacker die zich al jaren op Tesla-auto's richt, claimt een geheime 'Elon Mode' te hebben ontdekt in de elektrische wagens van miljardair Elon Musk. Deze modus voor autonoom rijden zou menselijke chauffeurs niet meer nodig hebben. Of in ieder geval niet verplichten om actief betrokken te zijn bij het rijden, door bijvoorbeeld hun handen aan het stuur te houden. De hacker zegt de gehackte functie te hebben uitgeprobeerd in een rit van bijna 600 mijl.
Tesla stoplicht
© Shutterstock
Shutterstock

Tesla-CEO Musk belooft al jaren dat volledige autonomie voor zijn bekende automerk nabij is. Geheel zelfstandig rijden wordt echter niet alleen door technologie nog tegengehouden. Ook wet- en regelgeving spelen mee. Mensen moeten nog altijd chauffeur zijn en hun aandacht bij het rijden houden. Daarvoor zijn Tesla's onder meer voorzien van een sensors die aan stuurbewegingen voelen of de gebruiker nog wel de handen aan het stuur heeft. Daarnaast kan een interne camera in de gaten houden of een chauffeur nog wel de weg in de gaten houdt.

Veiligheidsvoorzieningen uit

Deze veiligheidsvoorzieningen lijken niet van toepassing te zijn voor de ontdekte en ontgrendelde 'Elon Mode'. De volledig handsfree mogelijkheid voor autonoom rijden zou dus écht zelfstandig rijden geven. Dit in tegenstelling tot wat de benamingen beloven die Tesla tot op heden heeft gebruikt voor zijn assisterende software: AutoPilot, Enhanced AutoPilot en Full Self-Driving (FSD). De anonieme hacker die de ware autonomie in Tesla's software heeft gevonden, is dat ook op de weg gaan uitproberen, schrijft The Verge naar aanleiding van diens tweets.

Daarbij is een rit van bijna 600 mijl (bijna 965 kilometer) gedaan, aldus @greentheonly. Die autotocht uitgevoerd door de gehackte FSD-software zou een positieve ervaring hebben opgeleverd, in ieder geval beter dan voorgaande experimenten, tweet de Tesla-hacker. Enkele kanttekeningen zijn dat de auto wat langzamer lijkt te rijden dan mogelijk of nodig, plus dat er nog altijd sprake is van willekeurige (en onnodige) baanwisselingen.

Zelf zien in video

Video van deze lange rit is online gedeeld, zonder dat daarbij de geactiveerde geheime Elon-modus wordt getoond op het scherm van de auto. Officieel is FSD nog altijd bètasoftware, waar Tesla-rijders die het willen gebruiken dan wel voor moeten betalen. Ondertussen is er in diverse landen kritische aandacht van toezichthouders voor de ritassisterende functionaliteit en het zelfrijdende vermogen dat Tesla claimt te bieden.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee