Overslaan en naar de inhoud gaan

TikTok krijgt Britse miljoenenboete voor misbruik gebruikersgegevens

De Britse datawaakhond ICO heeft TikTok een boete van 12,7 miljoen pond (circa 14,5 miljoen euro) opgelegd voor het overtreden van de wet voor gegevensbescherming. De inbreuken hebben betrekking tot onder meer het gebruik van de persoonlijke gegevens van kinderen in 2018, 2019 en 2020.
© Howard Lake
Howard Lake

De Britse wetgeving bepaalt dat ouders of voogden van kinderen onder de 13 jaar bepaalde organisaties toestemming moeten geven voor het verzamelen van persoonlijke informatie. Dat is niet gebeurd in het geval van TikTok. Deze kinderen mogen van TikTok zelf geen account op het platform aanmaken, maar in de praktijk zaten er volgens de ICO in 2020 tot wel 1,4 miljoen Britse kinderen op.

Lakse omgang met gebruikers

De waakhond vindt dat TikTok niet genoeg heeft gedaan om te controleren wie het platform gebruikt en de jonge kinderen te weren. Ook vindt de ICO dat gebruikers niet goed zijn ingelicht over dataverzameling door de app. Daardoor zouden gebruikers, vooral kinderen, niet goed geïnformeerd keuzes hebben kunnen maken. Volgens de ICO verzekerde TikTok ook niet dat de gegevens van Britse gebruikers op een "rechtmatige, eerlijke en transparante manier" werden verwerkt.

TIkTok laat in een reactie weten het niet eens te zijn met de boete, maar blij te zijn dat de boete niet zo hoog is als aanvankelijk was gepland. De ICO overwoog eerst een boete van 27 miljoen pond. TikTok zegt het besluit te zullen bestuderen en vervolgstappen te zullen overwegen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in