Overslaan en naar de inhoud gaan

Meta krijgt 1,2 miljard euro boete voor jarenlange AVG-schending

Europese privacytoezichthouders hebben Meta Platforms een recordboete opgelegd van 1,2 miljard euro (omgerekend 1,3 miljard dollar). Het moederbedrijf van Facebook zou gegevens van gebruikers hebben doorgestuurd naar de Verenigde Staten, zonder te verzekeren dat hun privacy daar gewaarborgd zou zijn. Het gebarsten Privacy Shield speelt hierbij een cruciale rol. Meta is nu gesommeerd om die datadoorgifte stop te zetten, maar heeft al aangegeven in beroep te gaan tegen de boete.
Meta Zuckerberg
© Shutterstock
Shutterstock

Deze recordboete "is het bewijs dat het net zich sluit rond de populaire netwerksite". Dat stellen de Consumentenbond en Data Privacy Stichting (DPS) in een reactie. Die organisaties voerden eerder met succes een rechtszaak tegen Facebook over de bescherming van privacyrechten. Ook de Nederlandse privacytoezichthouder AP (Autoriteit Persoonsgegevens) reageert positief. De boete "laat zien waar wij als privacytoezichthouders in Europa samen toe in staat zijn". Dat zegt Aleid Wolfsen, voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens en tevens vicevoorzitter van het Europees Comité voor Gegevensbescherming (EDPB).

'Stelselmatig, herhaaldelijk en voortdurend'

Meta en dochters als Facebook, Instagram en Whatsapp kregen eerder al Europese boetes van honderden miljoenen euro's voor privacyschendingen. Maar nooit eerder was de straf zo hoog, stellen de Europese toezichthouders, verenigd in het Europees Comité voor Gegevensbescherming (EDPB). De overtreding van de Europese privacywet, de AVG, is volgens het EDPB dan ook "heel ernstig". Meta gaat "stelselmatig, herhaaldelijk en voortdurend" in de fout en door de vele miljoenen gebruikers is de schaal "enorm".

De privacywaakhonden vrezen dat de Amerikaanse overheid zich toegang verschaft tot gegevens van Europeanen. Die informatie kan vervolgens worden overgebracht naar de VS, waar inlichtingendiensten aan minder strenge privacyregels gebonden zijn dan Europese.

De EU, de VS en Amerikaanse internetbedrijven touwtrekken al langer over de overdracht van Europese gebruikersgegevens. De Europese rechter zette in 2020 met het afkeuren van het Privacy Shield een streep door daarover gemaakte afspraken. Ook de modelcontracten die Meta met de EU heeft gesloten om toch data te kunnen overbrengen beschermen gebruikers niet genoeg, vindt het EDPB. Vóór medio oktober moet dat zijn rechtgezet.

Dreigende exit uit EU

De VS en de EU werken naarstig aan nieuwe afspraken waarmee de toezichthouders wél zouden kunnen instemmen. Als dat niet lukt, denken sommige grote internetbedrijven erover uit Europa te vertrekken, hebben ze al meermaals gedreigd.

De straf wordt opgelegd door de Ierse privacywaakhond omdat het Europese hoofdkantoor van Meta in Ierland is gevestigd. Meta gaat in beroep tegen de "onnodige" boete. "De mogelijkheid om gegevens over de grenzen heen over te dragen is van fundamenteel belang voor de werking van het wereldwijde open internet", aldus het bedrijf. Meta benadrukt dat Facebook niet per direct stopgezet wordt in Europa. "Onze prioriteit is ervoor te zorgen dat onze gebruikers, adverteerders, klanten en partners van Facebook kunnen blijven genieten terwijl hun gegevens veilig zijn."

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in