Overslaan en naar de inhoud gaan

Hel is juristen zonder techkennis

De Europese AI-wet-in-wording geeft me een flashback naar het begin van mijn carrière. En het besef dat juristen zonder techkennis als drank zijn: ze maken meer kapot dan je lief is. Zo werd me ooit een gebruiksovereenkomst voorgelegd met daarin onder andere de voorwaarde dat ik geen bestanden op de harde schijf zou wijzigen. Dat heb ik dus geweigerd te tekenen.
Contract
© CC0/Pixabay License
CC0/Pixabay License

Wat hebben bestanden op een (ouderwetse) harde schijf te maken met AI-wetgeving? Meer dan je denkt. In beide gevallen zijn er juristen aan het werk (geweest) die misschien wel de beste bedoelingen hebben, maar die hun doel voorbijschieten. Of in het geval van de wet-in-wording het doel voorbij dreigen te schieten.

Windows 9x-tijdperk

In het geval van mijn anekdote van eind vorige eeuw waren het juristen van een toen grote uitgeverij die waarschijnlijk dachten een oplossing te hebben gevonden voor IT- en supportkosten. Namelijk kosten door vernachelde Windows-installaties op laptops die aan werknemers waren verstrekt. Want een pc was toen (in het Windows 9x-tijdperk) zó om zeep te helpen, met handige programmaatjes, leuke screensavers, nuttige batch-bestanden, en meer vrijelijk - of schimmig - verkrijgbare software.

Formeel mocht je natuurlijk niet je werklaptop kapotmaken, of even door zoon/dochter/huisgenoot/iemand laten gebruiken. Maar een ongeluk zit in een klein hoekje. En beheer van Windows-laptops met inbelverbindingen was toen nog een primitieve, duistere kunst. Technisch afdekken was lastig en niet goed sluitend te krijgen.

Juridisch afdekken

Dus waarom het niet juridisch afdekken? Met dreigende taal over "nieuwwaarde van laptop, ongeacht leeftijd" verhalen op werknemers door middel van "automatisch inhouden op het salaris". Voor werknemers die dingen doen waar laptops kapot van gaan. Alleen werd dat gevangen in de formulering dat 'de gebruiker ermee akkoord gaat geen bestanden op de harde schijf van de laptop te wijzigen'.

Maar het bootlog-bestand dan? Bij de eerste keer opstarten zou ik dus gelijk al schenden waar ik in de juridische gebruiksovereenkomst mee akkoord zou moeten gaan. En dat op straffe van automatisch inhouden van fonkelnieuwe laptop, mogelijk op het moment ergens in de toekomst dat werkgever en ik uit elkaar gaan. Voordat ze begrepen waarom ik niet gewoon tekende, en dat ik echt niet een zeur was....

Begrip

In het geval van de nu in behandeling zijnde Europese AI-wet dreigt een soortgelijke 'juridisering'. (Net zoals voor privacy, maar dat is een ander verhaal.) Critici maken zich zorgen over de brede, vage formuleringen en de reikwijdte annex toekomstige impact ervan. Ik begrijp die zorgen wel, door mijn stoeptegellaptop van toen-toen-toen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in