Overslaan en naar de inhoud gaan

Duitsland vreest Facebook-plan om chatapps te combineren

De Duitse minister van Justitie is niet enthousiast over het voorgenomen plan van Facebook om de chatapps WhatsApp, Instagram en Messenger compatibel te maken. Volgens de bewindsvrouw roept het plan ‘grote vragen op over mededinging en databescherming’.
© CC0 Pixabay
CC0 Pixabay

In een reactie aan Politico schrijft minister Katarina Barley: “Als Facebook zijn eigen chatdiensten gaat combineren, is dat een poging om een monopolie te creëren”. Het sociale medium maakte deze week bekend dat het één infrastructuur voor Facebook Messenger, Instagram en WhatsApp wil, zodat zakelijke gebruikers en consumenten niet meer beperkt worden door de verschillende platformen. Topman Mark Zuckerberg liet weten dat de compatibiliteit niet dit jaar komt, maar in 2020 of later.

Minister wil strenge EU-wetgeving

Barley gaat de ontwikkelingen in de gaten houden. Zet Facebook zijn plannen door dan zal Duitsland zich ‘zonder twijfel beroepen op het Europese recht’, zegt de minister. Vorig jaar maakte ze zich al sterk voor Europese wetgeving op het gebied van interoperabele chatapps. Gebruikers van Facebook-apps moeten volgens Barley ook berichten kunnen sturen naar bekenden met niet-Facebook-apps, bijvoorbeeld Signal en Telegram. Dit plan wordt momenteel uitgewerkt, al is het onduidelijk of er een EU-meerderheid is om de wet straks aan te nemen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in