Overslaan en naar de inhoud gaan

Uitgelekte prestatiecijfers ARM-Mac geven emulatiehoop

De eerste developers hebben inmiddels Apple's ontwikkelkit voor Macs met ARM-processors ontvangen. Enkele van hun hebben - al dan niet onwetend - de geheimhoudingsvoorwaarden van Apple geschonden door de resultaten van een gedraaide benchmark online te (laten) posten. De x86-testapplicatie geeft verrassende resultaten voor het emuleren van huidige macOS-software op nieuwe ARM-hardware. Rosetta 2 is langzamer én sneller.
Tim Cook blij
© Apple
Apple

Huidige Mac-applicaties zijn voortaan te beschouwen als legacy-software nu Apple heeft aangekondigd over te gaan naar zelfontworpen ARM-processors. Voor de stap weg van Intels x86-processors voorziet de Mac-maker in ontwikkel- en migratietools maar ook in emulatie van huidige code. Hiervoor is de aankomende nieuwe macOS-versie (Big Sur) voorzien van een nieuwe versie van emulatietechnologie Rosetta. Uitgelekte benchmarkcijfers geven een eerste blik op het presteren daarvan.

Versus i3-instapmodel

Het gaat om resultaten van hardwaretesttool Geekbench, die momenteel alleen in x86-uitvoering bestaat voor macOS. De online opgedoken benchmarkcijfers tonen twee trends aan voor Rosetta 2 nu, draaiend op de door Apple uitgeleende ontwikkelhardware. De score voor singlecore-prestaties van de Mac mini met ARM-processor ligt wat lager dan de score die het huidige instapmodel van de MacBook Air haalt met Core i3-processor van Intel. Deze vroege ARM-Mac haalt zo'n 800 punten, terwijl de Air met i3 net iets meer dan 1000 punten haalt.

Op multicore-gebied liggen de verhoudingen echter anders. Daar streeft de Mac mini voor developers de huidige Air met i3 voorbij: met 2600 punten versus ongeveer 2000 punten, weet 9to5Mac te melden. De testresultaten voor single- én multicore geven nu echter nog een vertekend beeld. De prestaties op Intel-processors hebben namelijk nog een voorsprong, omdat Geekbench een x86-applicatie is en op de ARM-Mac dus draait via emulatielaag Rosetta 2.

ARM-Mac nu nog beperkt

Verder lijkt de devkit voor software-ontwikkelaars nog wat beperkt te zijn. Het systeem heeft een aparte quadcore-variant van Apple's A12Z-processor, die als 8-core processor (4 cores voor zwaar werk en 4 voor energiezuinig gebruik) sinds 2018 dienst doet in de iPad Pro. Naar verwachting worden de eerste ARM-Macs voor algemeen gebruik niet voorzien van slechts een afgeleide van een oudere iPad-processor. Softwaretopman Craig Federighi van Apple heeft dit al aangegeven in gesprek met Apple-watcher John Gruber.

De nu aan externe developers uitgeleende Mac mini is volgens Federighi slechts een devkit en zal qua componenten niet gerepliceerd worden voor de uiteindelijke ARM-gebaseerde Macs. De eerste modellen van die computers komen later dit jaar uit en zullen op maat gemaakte chips krijgen. Hij noemt het prestatieniveau 'niet slecht voor een ontwikkelkit' en stelt dat de ontwikkelmachine is gemaakt zonder dat het chipteam van Apple z'n best heeft gedaan. Ondertussen valt het te verwachten dat Apple's softwareteam nog optimalisaties doorvoert voor Rosetta 2.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in