Overslaan en naar de inhoud gaan

Steviger 3D-printen dankzij nieuwe materiaalcombinaties

3D-printingbedrijf Ultimaker presenteert vandaag nieuwe materiaalcombinaties voor het 3D-printen van stevigere constructies. In samenwerking met chemiebedrijf DSM en materiaakfabrikant Owens Corning zijn verschillende nieuwe materialen ontwikkeld voor het snel produceren van prototypes en ook productierijpe creaties. Koolstofvezels en glasvezelversterking geven industriële toepassingen sterkere en hittebestendige 3D-printgrondstoffen.
3D-printers
© Ultimaker
Ultimaker

Naast de nieuwe, stevige materiaalcombinaties onthult Ultimaker ook een aangepaste print core voor zijn 3D-printers. Deze nieuwe CC Red 0.6 is ontworpen voor het werken met de nieuwe composietmaterialen. Het heeft een spuitmond met een diameter van 0,6 millimeter en een speciaal ontwikkelde geometrie en kegelvormige robijn. Dit maakt volgens het Nederlandse bedrijf betrouwbaar 3D-printen met de nieuwe gecombineerde materialen mogelijk.

De CC Red 0.6 is vanaf november verkrijgbaar, net zoals de nieuwe industriële materiaalprofielen. De composietmaterialen voor 3D-printing zijn ontwikkeld in samenwerking met Koninklijke DSM en Owens Corning. Laatstgenoemde is een Amerikaanse ontwikkelaar en fabrikant van isolatiemateriaal, dakbedekking en glasvezelcomposieten.

Harder, beter, langer

Het door Owens Corning ontwikkelde filament voor 3D-printing (XSTRAND) is versterkt met glasvezel en heeft daardoor sterke mechanische en thermische eigenschappen. Dit betekent dat het een hoge verwerkingstemperatuur kent én een lage thermische uitzettingscoëfficiënt. Daarnaast gaat het bijzonder lang mee, stelt Ultimaker.

DSM heeft een 3D-printingfilament (Novamid ID1030 CF10) ontwikkeld dat is gevuld met koolstofvezel. Hierdoor kunnen 3D-geprinte onderdelen eigenschappen krijgen die normaliter alleen mogelijk zijn met het traditionele productieproces van spuitgieten. "Het materiaal is met 10 procent glasvezel versterkt en draagt bij aan krachtige, taaie en stijve 3D-geprinte onderdelen", legt Ultimaker uit in het persbericht dat vandaag wordt uitgestuurd. Dit nieuwe materiaal kan met dezelfde snelheden worden geprint als niet-versterkte kunststoftypen, aldus de leverancier.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in