Overslaan en naar de inhoud gaan

HP hoopt op groei in 3D- en A3-printing

Het in 2015 verzelfstandigde HP Inc richt zich nu meer op de markt van A3- en 3D-printers. Innovaties moeten daarbij helpen, verwacht Rob Idink, managing director voor Nederland van HP Inc.Het ‘oude’ HP is in 2015 gesplitst in HPE en HP Inc. Daarbij is HP het deel dat zich in zijn huidige afgesplitste vorm vooral richt op de verkoop van printers en pc’s. Beveiliging van de printers is voor veel klanten volgens Idink inmiddels een belangrijke reden om voor de printers van HP te kiezen.
3d printer sample.jpg

“Voorheen was beveiliging een sluitpost. Printers werden niet centraal gemanaged doordat ze vaak onder facilities management vielen. Maar we hebben gemerkt dat men door de crisis kritischer naar de kosten is gaan kijken en het beheer van printers weer bij meer organisaties onder de ICT-afdeling valt. En daar profiteren wij van”, zeg Idink.

Beveiliging

HP heeft volgens Idink fors ingezet op de beveiliging van printers. “Alle IP-verbonden printers zijn gevoelig voor aanvallen. Daar zijn gebruikers zich ook steeds beter van bewust. Zeker bij de bovenkant van het MKB en de grote organisaties is beveiliging een belangrijk criterium aan het worden. Men was zich nooit zo bewust van de noodzaak om endpoints te beveiligen. Wij hebben rondom dit device al veel ingeregeld qua beveiliging.”

Want gevaren zijn er wel degelijk. Beveiligingsexperts wijzen er al langer op dat een netwerkprinter bijna een pc is qua verwerkingskracht en een makkelijke toegang biedt richting het netwerk. Aan de beveiliging ervan wordt weinig aandacht besteed waardoor het voor hackers eenvoudig is via deze printers het netwerk op te gaan. Zo toonde begin dit jaar de hacker ‘Stackoverflowin’ nog proefondervindelijk aan dat veel printers makkelijk aangevallen konden worden via lekken. Dat deed hij door 150.000 printers uit zichzelf berichten te laten afdrukken met de mededeling dat ze deel waren geworden van een botnet.

Lekken

En ook de printers van HP zijn bepaald niet onaantastbaar voor aanvallen. Uit onderzoek van de University Alliance Ruhr bleek een paar maanden geleden dat in veel laserprinters van fabrikanten als Dell, HP, Lexmark, Brother, Samsung en Konica lekken zitten waar hackers misbruik van kunnen maken. Zeker 60.0000 draaiende printers waren daardoor kwetsbaar.

In zakelijke A4-printers is de positie van HP al zeer sterk. HP zet nu daarnaast meer in op A3-printers voor de zakelijke markt. “Daar hadden we nog maar 4 procent marktaandeel, doordat we voorheen hiervoor bijna geen portfolio hadden. Inmiddels is dat aandeel bijna drie keer zo groot”, zegt Idink. Vorig jaar heeft HP echter de printertak van Samsung overgenomen waardoor het zijn afhankelijkheid van Canon voor printertechnologie aanzienlijk heeft kunnen verkleinen. Vooral de A3-multifunctionele printers komen hierbij goed van pas. HP wil daarbij zo veel mogelijk rondom de printers aanbieden als een dienst. “We gaan zo veel mogelijk over van transactionele naar contractuele verkoop. Dat versnelt met A3-printers.” Bovendien verwacht Idink meer te kunnen groeien in de grafische markt, waarbij de printers het analoge drukken terug kunnen dringen. Want van het drukwerk wordt nog altijd 80 procent met de ‘analoge’ drukpersen wordt geproduceerd. “Personalisering van drukwerk zal voor een veel grotere vraag naar digitaal drukken zorgen”, verwacht Idink.

3D-printing

Maar ook op het gebied van 3D-printing verwacht Idink flink marktaandeel te winnen. “Zeker in Nederland”, denkt Idink. “Er is hier een grote toeleveringsindustrie en een grote innovatiehub in Eindhoven voor 3D-printers.” Hij wijst er ook op dat het steeds voorspelbaarder en betaalbaarder wordt. “En metaalprinting bieden wij ook vanaf 2018.” HP is een open platform gestart waarbij leveranciers hun materialen kunnen aanbieden bij HP. “Die certificeren wij als ze geschikt zijn voor gebruik in 3D-printing. Daardoor denken we ook andere materialen te kunnen aanbieden dan polymeren.”

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee