Presidentskandidaat wil grote ISP's opbreken

Deze maatregelen worden door Sanders beloofd in zijn plan voor 'high-speed internet for all'. Daarbij stelt hij ook een verplichting voor die internetaanbieders (isp's) dwingt om een instapabonnement voor internettoegang te hebben dat kwaliteit biedt qua snelheid en dat voor een prijs die Amerikanen zich kunnen veroorloven. De huidige marktverhoudingen in de Verenigde Staten zijn getekend door grote isp's en kabelbedrijven die in hun gebieden nogal eens met voorsprong de grootste zijn. Soms zijn bepaalde isp's in hun 'dekkingsgebied' de enige.
Netneutraliteit en onmisbaarheid
Bijkomende complicatie is dat veel internetaanbieders ook contentbedrijven zijn, zoals kabelbedrijven van oudsher al tv-zenders doorgaven, tegen betaling. Het traditionele tv-model van contentdoorgifte en -selectie speelt op internet ook, waarbij dan de fundamentele notie van netneutraliteit meespeelt. Sanders, die momenteel senator is voor de staat Vermont, wil via de Green New Deal ook 150 miljard dollar steken in subsidies voor infrastructuurprojecten. De resulterende netwerken moeten dan publiek bezit zijn en dus niet in handen van bedrijven.
Internettoegang, zo argumenteert Sanders, is tegenwoordig dermate belangrijk voor gezinnen, leerlingen en bedrijven dat het effectief onmisbaar is. Kleine bedrijven kunnen vaak niet bestaan zonder high-speed internet, en toegang tot gezondheidszorg is er ook van afhankelijk. Toch, zo constateert de presidentskandidaat, hebben flinke delen van de Amerikaanse bevolking geen internetverbinding of kunnen ze zich niet de beschikbare opties veroorloven. "Miljoenen [mensen - red.] hebben geen enkele internetaanbieder in hun regio en tientallen miljoenen zitten vast met één enkele optie."
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee