Overslaan en naar de inhoud gaan

Netneutraliteitsplan FCC teruggefloten door Senaat VS

De Amerikaanse Senaat stemt vóór het ongedaan maken van de geplande afschaffing van netneutraliteit. Die afschaffing is doorgevoerd door telecomtoezichthouder FCC, die gedomineerd wordt door Republikeinen. Democratische senatoren hebben hun voorstel tot terugdraaien van het FCC-besluit er nipt doorgekregen: 52 voor en 47 tegen. Hierna komen nog twee stadia, waar de Republikeinen de baas zijn.
FCC-leden
© FCC
FCC

Na de stemming in de Senaat, waar netneutraliteit nu dus gered is, volgt namelijk behandeling in het Huis van Afgevaardigden. Republikeinen, die tégen wettelijk verplichte netneutraliteit zijn, hebben daar momenteel de grote meerderheid. Het is echter niet een vaststaand gegeven dat die politici de partijlijn zullen volgen, of eenzelfde verzet zullen plegen als Republikeinse senatoren. Die laatsten hebben met man en macht geprobeerd om de stemming in de Senaat te voorkomen.

Overheidsregulering/bemoeienis

De Democratische senatoren hebben middels de Congressional Review Act (CRA) echter een dwangmiddel gevonden om hun afkeuringsresolutie toch onder de hamer te krijgen. Dit is dus de nu gewonnen stemming over terugdraaien van het FCC-besluit om wettelijke netneutraliteit af te schaffen. Netneutraliteit verplicht telecombedrijven en internetproviders om alle soorten verkeer op gelijke voet (neutraal) te behandelen. Dit verbiedt dus het verlenen van voorrang aan bijvoorbeeld eigen videostreams of het vertragen van verkeer afkomstig van - al dan niet indirecte - concurrenten. Wettelijk afgedwongen netneutraliteit blokkeert ook het businessmodel van contentaanbieders laten betalen voor vlotte doorgifte via netwerken van telco's en ISP's (internet service providers).

Nu de Senaat de geplande afschaffing heeft weggestemd, is netneutraliteit echter nog niet gered. In het Huis van Afgevaardigden zouden alle Democratische leden vóór moeten stemmen plus ook nog eens eens 22 Republikeinen, rekent The Verge voor.

Vetomacht Trump

Verder geeft een eventuele overwinning in het Huis nog geen garantie voor redding van netneutraliteit. Want daarna kan de Republikeinse president Donald Trump nog zijn veto uitspreken. De vastgoedhandelaar die de politiek in is gegaan, spreekt zich al jaren uit tegen overheidsregulering. Verder heeft Trump de huidige FCC-voorzitter, die vierkant tégen wettelijk opgelegde netneutraliteit is, benoemd tot die positie.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in