Overslaan en naar de inhoud gaan

Vandaag stemt Senaat VS over schrappen netneutraliteit

Democratische senatoren in de VS verzetten zich met de stemming woensdag tegen hun Republikeinse collega’s. De Republikeinen zijn vóór minder overheidsregulering, wat wettelijk afgedwongen netneutraliteit inhoudt voor internetproviders en telecombedrijven. De deadline ligt op 11 juni: dan gaat de FCC de reeds besloten afschaffing van netneutraliteit doorvoeren.
FCC Pie
© FCC
FCC

Republikeinse senatoren willen een stemming over dit FCC-besluit vermijden. De Democraten hebben echter een dwangmiddel gevonden om de kwestie van netneutraliteit toch behandeld te krijgen, meldt Ars Technica. Middels een afkeuringsresolutie onder de Congressional Review Act (CRA) forceren de Democraten een stemming over het al genomen besluit van telecomtoezichthouder FCC (Federal Communications Commission).

Republikeinse reikwijdte

Die overheidswaakhond voor de communicatiesector heeft in een omstreden procedure de wettelijk verplichting voor netneutraliteit afgeschaft. De FCC kent een Republikeinse meerderheid en staat onder leiding van voorzitter Ajit Pai. Hij is in 2012 aangesteld als FCC-lid door president Barack Obama en is in januari 2017 benoemd tot voorzitter door president Donald Trump.

De door Pai bepleitte en gerealiseerde afschaffing van netneutraliteit is in de praktijk nog niet ingevoerd. Dat gaat op 11 juni gebeuren, heeft de FCC eerder deze maand aangekondigd. Praktisch probleem met de alsnog afgedwongen Senaatsstemming is dat de Republikeinen een nipte meerderheid hebben in de Senaat, en een ruime meerderheid in het Huis van Afgevaardigden. Indien het voorstel tot terugtrekken van de geplande afschaffing door de Senaat komt, moet het nog naar het Huis. Vervolgens kan president Trump nog zijn veto uitspreken.

Internetgevolgen

Het einde van netneutraliteit in de VS raakt vooral Amerikaanse internetgebruikers, maar heeft indirect grote gevolgen voor internetbedrijven, online-diensten en innovatieve nieuwe webtoepassingen. Het voortrekken van gevestigde, betalende spelers kan namelijk nieuwkomers benadelen. De gevolgen daarvan kunnen veel verder reiken dan alleen de VS. FCC-voorzitter Pai positioneert de afschaffing van netneutraliteit als het herstellen van internetvrijheid.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in