Overslaan en naar de inhoud gaan

OM: ABN Amro had transactiemonitoring niet op orde

De transactiemonitoringssystemen van ABN Amro kenden tekortkomingen waardoor risicovolle transacties of opvallende indirecte cashstortingen niet aan licht kwamen. Dat schrijft het Openbaar Ministerie in het requisitoir over onderzoek Guardian, het strafrechtelijk onderzoek naar ABN Amro. De bank schikt voor 480 miljoen euro om witwasfraude.
monitoring
© Shutterstock
Shutterstock

Het OM verwijt de bank jarenlange en structurele overtreding van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) bij de Nederlandse activiteiten. Volgens het OM gebeurde dit op dusdanige wijze dat de bank ook schuldwitwassen wordt verweten.

Uit het strafrechtelijk onderzoek blijkt dat de bank ernstig is tekortgeschoten bij de naleving van de Wwft. Een van die tekortkomingen zit in het transactiemonitoringssysteem. Zo’n systeem wordt gebruikt, ook door ABN Amro, om transacties van klanten te monitoren en maakt gebruikt van scenario’s en drempels om mogelijk afwijkend transactiegedrag te detecteren zodat alerts worden gegenereerd. Die alerts kunnen automatisch worden behandeld of onderzocht worden door een medewerker.

Risicoclassificatie

Om het proces van transactiemonitoring goed te kunnen inrichten is een passende risicoclassificatie van klanten nodig. Het OM stelt dat een substantieel deel van de Mass Retail-klanten geen passende risicoclassificatie kende. Die kregen automatisch de classificatie ’00 neutraal’ door een automatische beoordeling van de klant. “Daardoor vond alleen bij bijzondere ontwikkelingen (‘event driven’) een herbeoordeling plaats. De systemen en processen die informatie moesten genereren om aanleiding te geven voor een bijzondere herbeoordeling waren echter niet op orde, kenden achterstanden of genereerden geen signalen juist door de gebruikte risicoclassificatie, waardoor niet altijd de benodigde herbeoordeling van de klant en diens risico’s plaatsvond en een eventueel benodigde aanpassing van de risicoclassificatie achterwege bleef”, schrijft het OM.

Ook bij opvallende cashtransacties werden geen alerts genereerd. “Uit een intern onderzoek door ABN AMRO in 2020 blijkt dat onder meer de drempels voor de cashscenario’s die geïmplementeerd waren in het transactiemonitoringsysteem in een aantal situaties te hoog waren afgesteld waardoor alerts op bijvoorbeeld grote contante opnames niet gegenereerd werden”, schrijft het OM.

Daarnaast was ABN Amro niet in staat om indirect cashstortingen te monitoren. “Dergelijke cash stortingen werden namelijk gezien als girale overboekingen en daardoor niet op de passende wijze gemonitord.”

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in