Intels 5G-verlies geldt ook voor smartphonegebruikers
De smartphones van Apple worden al jaren bekritiseerd voor hoge prijzen. Net zoals Mac-computers dat al vele jaren meer hebben. Het bedrijf van wijlen Steve Jobs gebruikt ‘design’ en ‘kwaliteit’ als argumenten voor het prijsverschil met de Android- en Windows-werelden. Aandeelhouders en financieel analisten weten dat ook winstmarge een rol speelt.
Qualcomm inside
Nu met Intels 5G-exit en Apple’s knieval voor Qualcomm is er sprake van verschraling wat betreft modemchips voor het aankomende 5G. Die snelle telecomtechnologie belooft veel, ook voor smartphones. Geruchten doen de ronde dat Apple aan eigen modemchips werkt, maar de ontwikkeling daarvan levert naar verwachting niet binnen bijvoorbeeld een jaar al resultaat op. Bovendien ligt er nog het hete hangijzers van Qualcomms 5G-patenten en bijbehorende eisen voor licentiebetalingen.
Ondertussen moet Apple het dus doen met Qualcomm inside, wat ook een verlies betekent voor gewone gebruikers. Qualcomm heeft de naam ‘de Intel van de mobiele markt’ te zijn, wat slaat op de omvang van die processorproducent voor die specifieke device-markt. In het licht van de recente schikking met zesjarige licentie-overeenkomst kan die vergelijking nog een ander aspect krijgen.
AMD van de mobiele markt
Intel heeft enkele jaren terug zijn aloude concurrent AMD flink zien afglijden. Hierdoor had de Pentium-producent de pc- en servermarkt nagenoeg voor zichzelf. Van prijspressie door serieuze opties voor afnemers was effectief geen sprake meer. En ook leek de ontwikkeling van multicore-processors voor algemeen gebruik minder aangejaagd te worden.
Het lijkt wel alsof er pas sinds AMD’s terugkeer met zijn Ryzen-architectuur prijsdalingen zijn voor quadcore-chips van Intel. En ook lijken er pas sinds de komst van multicore Ryzen-chips met flink vermogen dat er Intel-processors met grotere aantallen cores uitkomen. Kortom: concurrentie is goed, voor gebruikerskeuzes, productprijzen en leveranciersinnovatie. En laatstgenoemde is weer goed voor gebruikerskeuzes.
Intel had met zijn 5G-modems ‘de AMD van de mobiele markt’ kunnen zijn. Helaas gaat dat niet (meer) gebeuren. Intel gooit de handdoek in de ring wat betreft chips voor 5G-modems. Hierdoor is Apple voor de komende jaren aangewezen op Qualcomm, die al hofleverancier is voor de diverse fabrikanten van Android-smartphones.
Winst en verlies
Belangrijk weetje in dit alles is dat Apple in zijn eentje goed is voor de meerderheid van de winst in de smartphonemarkt. En dat met een minderheid qua toestelaantallen. Er was zelfs een periode dat Apple méér dan 100 procent van de smartphonewinst opstreek. Oftewel: Android-toestelmakers leden toen allemaal verlies. Componentenleverancier Qualcomm is de spin in het midden van het web en is goed gepositioneerd voor de opkomst van 5G.
De grote chipfabrikant (die veel omzet uit 5G-modemchips haalt) heeft zoals het er nu voor staat het rijk alleen. Dus het bedrijf kan innovatietempo en prijsniveaus naar eigen inzicht bepalen. Uit de geschiedenis valt wel op te maken wat er in zo’n scenario hoogstwaarschijnlijk gaat gebeuren. En hoe groot is de kans dat Apple eventuele hogere kosten voor componenten zoals 5G-modemchips níet gaat doorberekenen aan zijn klanten? Duurdere iPhones zijn dus zeker niet ondenkbaar. Een kwestie van winst voor de één en verlies voor de ander.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee