Overslaan en naar de inhoud gaan

Het internet is stuk! Let’s make it Solid

Het internet, wie kent het niet? Dat is toch hetzelfde als het World Wide Web? De digital space waar we alles kunnen doen en de hele wereld bereiken? De meesten weten wel dat www en het internet twee verschillende dingen zijn. Ook de groeperingen die zich bezighouden met normeringen en afspraken voor kwaliteit zoals het World Wide Web Consortium (W3C) zijn niet geheel onbekend. Maar dat de uitvinder van het World Wide Web, Tim Berners-Lee, zelf vindt dat het huidige web stuk is….

Een mogelijke oplossing is te vinden bij het Solid Project. Solid (Social Linked Data) is een gedecentraliseerd web project dat individuen controle wil geven over hun eigen gegevens en online identiteit. Gebruikers slaan hun gegevens op in Personal Online Data Stores (PODS) en applicaties hebben toegang tot deze gegevens met toestemming van de gebruiker. Solid bevordert gegevens eigendom, privacy en interoperabiliteit op het web, waardoor gebruikers uiteindelijk kunnen kiezen waar en hoe hun gegevens worden opgeslagen en gedeeld. Het is een revolutionaire benadering van het opnieuw vormgeven van het web en hoe we ermee omgaan.

Community

Han Wammes en Gijs van den Beucken zijn in Nederland de kartrekkers van de Stichting Solid Community. Deze Community werkt aan een vriendelijker, veiliger en innovatiever web gebaseerd op publieke waarden, in samenwerking met overheid, sectoren en kennisinstellingen. Door samen te werken als een community ontstaat er samenhang en harmonisatie van ontwikkelingen, governance en architectuur. In essentie draaien de onderliggende principes van Solid om het geven van eigenaarschap aan gebruikers over hun gegevens, het bevorderen van een meer open, onderling verbonden en gebruikersgericht web en het bieden van meer privacy en controle.

Het uitgangspunt hierbij is het volledig ontkoppelen van gegevens, identiteit en logica van applicaties. Solid vertegenwoordigt hiermee een fundamentele verschuiving in de manier waarop we denken over en omgaan met het internet, iets wat alle informatieprofessionals aan het denken zouden moeten zetten.

Super Tuesday webinar

Op 6 februari gaan Han Wammes en Gijs van den Beucken de leden van de KNVI meenemen in de wereld van het Solid Project tijdens het Super Tuesday webinar van februari. Tune in op dinsdag 6 februari, om 16:00 uur, om meer te horen over Solid, een vriendelijker, veiliger en innovatiever web!

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in