Overslaan en naar de inhoud gaan

Berners-Lee: world wide web in gevaar

Berners-Lee creëerde het World wide web 20 jaar geleden, met een website en een browser die beide op dezelfde computer draaiden. Ondanks die simpele set-up bewees hij daarmee, zoals hij zelf zegt, dat het internet zich uitstekend leende voor het uitwisselen van informatie tussen individuen waar ook ter wereld.
Maatschappij
Shutterstock
Shutterstock

Inmiddels is het world wide web zo gewoon geworden, dat we er geen bijzondere aandacht meer aan geven; we verwachten dat het gewoon beschikbaar is, net zoals elektriciteit, schrijft Berners Lee in een artikel in de Scientific American ter gelegenheid van het 20e verjaardagsfeestje. Maar in dat gebrek aan betrokkenheid schuilt een groot gevaar. Verschillende tendenzen ondergraven het egalitaire karakter van en de vrije informatie-uitwisseling op het world wide web. Berners-Lee noemt daarbij met name:

  • Kabeltelevisiemaatschappijen die internetaansluitingen verkopen, overwegen om hun klanten alleen de eigen producties te laten downloaden.
  • Sociale netwerksites als Facebook en LinkedIn proberen hun gebruikers aan hun site te binden door te voorkomen dat ze de gegevens die ze invoeren op die sites makkelijk kunnen delen met andere sites.
  • Er is een tendens dat een sociale netwerksite, browser en zoekmachine zo groot wordt dat er een monopolie ontstaat, wat de innovatie beperkt.
  • App stores zoals Apple iTunes gebruiken het internet, maar schermen zich wel af van het web: je kunt wel linken naar de winkel, maar niet naar de inhoud. Extra zorgelijk vindt Berners-Lee dat ook kranten de App Store-route lijken te gaan kiezen.
  • Als internet serviceproviders hun zin krijgen en de eis van netneutraliteit komt te vervallen, kunnen die providers voortaan bepalen welk verkeer, dus welke informatiebron en welke winkel, voorrang krijgt op het web.
  • Privacy staat steeds meer onder druk. Er zijn al applicaties die door uit verzonden informatiepakketjes een profiel kunnen samenstellen van websites die door een internetter worden bezorgd.
  • Overheden schrikken niet terug voor het schenden van het recht op internettoegang – wat een belangrijk onderdeel is van de vrijheid van meningsuiting. Niet alleen totalitaire regimes grijpen in, ook regeringen van westerse landen, zoals de Franse en de Britse, neigen ertoe zich het recht toe te eigenen om de internettoegang te ontzeggen aan personen die beschuldigd worden van inbreuk op het auteursrecht – nog voordat zo’n inbreuk vastgesteld en bestraft is in een deugdelijke juridische procedure.

Als we deze tendenzen niet bestrijden, kan dat niet zonder gevolgen blijven voor onze welvaart, en zelfs onze vrijheid. Net als democratie moet het web verdedigd worden, waarschuwt Berners-Lee.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in