Overslaan en naar de inhoud gaan

EU moet naar klimaatneutrale datacenters, over 10 jaar

Europese datacenters moeten in 2030 klimaatneutraal zijn. Dat schrijft de Europese Commissie in zijn nieuwe digitale strategie ‘Shaping Europe’s digital future’ waarin ook aandacht is voor duurzaamheid.
Artist impressie van het datacenter dat in Zeeland gebouwd wordt
© The Green Bay
The Green Bay

“Datacenters en telecommunicatie moet energie-efficiënter worden en meer gebruik maken van hernieuwbare energiebronnen. Ze kunnen en moeten klimaatneutraal worden tegen 2030”, schrijft de Europese Commissie.

Volgens de Europese Commissie is het duidelijk dat de ICT-sector een groene transformatie moet ondergaan. “De ecologische voetafdruk van de sector is aanzienlijk, geschat op vijf tot negen procent van het totale elektriciteitsverbruik ter wereld en meer dan 2 procent van alle emissies,” aldus de Commissie.

De EC zegt initiatieven te ondersteunen die bijdragen aan klimaatneutrale, energie-efficiënte en duurzame datacenters. Hoe en met welke bedragen dat gaat gebeuren, is (nog) niet bekend gemaakt.

Leider op gebied van AI en data

In dezelfde digitale strategie schrijft de Europese Commissie dat de EU wereldleider moet worden in de toekomstige digitale samenleving. Die samenleving moet transparant en democratisch zijn. Bovendien moet daarin de privacy van de burgers worden beschermd. "Elke persoon, elke werknemer, elk bedrijf hoort een eerlijke kans te hebben om de vruchten te plukken van de digitalisering", aldus vice-voorzitter Margrethe Vestager van de Europese Commissie bij de presentatie van de strategische plannen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in