Overslaan en naar de inhoud gaan

Eerste telefoongesprek via 5G op ‘commercieel netwerk’

Telstra, een Australische telecomprovider, heeft in zijn onderzoekscentrum in Gold Coast een succesvol telefoongesprek weten te voeren via een 5G dataverbinding, dat meldt ZDNet. Hiervoor werd een omgeving gecreëerd die overeenkomt met een commercieel netwerk.
Zendmast

De onderzoekers van Telstra gebruikten het 5G non-standalone (NSA) netwerk in het onderzoekscentrum van Telstra op de 3.5 GHz-frequentie en kregen ze hulp van een 5G-radio van Ericsson en een softwareplatform van Intel. 

Eerder al lukte het de drie bedrijven om een 5G-gesprek te voeren in een laboratorium in Stockholm. Met de test in Australië is het echter gelukt om het gesprek te laten plaatsvinden in een ‘live environment’, een omgeving gelijkwaardig is aan de hedendaagse commerciële netwerken.

Groningse 5G-proeftuin

Ook in Nederland worden de mogelijkheden van 5G onderzocht. In Groningen test men op dit moment de haalbaarheid van een landelijk 5G-netwerk, maar is er vooralsnog gesteggel geweest over de te gebruiken frequentieband. De 3.5GHz-frequentie is het meest geschikt voor een 5G dataverbinding, maar zou storen met de afluisterinstallaties van Defensie in het Friese Burum. 

Onlangs werd bekend dat de ‘5G-proeftuin’ wellicht toch gebruik mag gaan maken van de "verboden" 3.5-GHz-frequentie, maar hier is nog geen uitsluitsel over. Net zoals over de datum van de veiling van de 5G-frequenties; deze kan zomaar nog lang op zich laten wachten
 

 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in