Overslaan en naar de inhoud gaan

5G Lab loopt zich warm voor proeven met 'verboden' frequenties

In maart sloot staatssecretaris Mona Keijzer nog uit dat in de Groningse proeftuin voor 5G-toepassingen gebruik kon worden gemaakt van de 3,5 GHz-frequenties, de belangrijkste band voor 5G-mobiele diensten. Maar na een bezoek aan het 5G Lab en een debat in de Tweede Kamer lijkt er toch een opening te zijn.
Burum
© CC BY-SA 2.0 - Flickr.com
CC BY-SA 2.0 - Flickr.com

Op dit moment onderzoeken de partners in het 5G Lab de condities waaronder de proeven kunnen plaatsvinden. Staatssecretaris Mona Keijzer meldt in haar brief aan de Tweede Kamer van 25 mei jl. dat TNO de opdracht heeft gekregen van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat om een aantal scenario’s te onderzoeken om de 3,5 GHz frequentie landelijk in te kunnen zetten voor 5G. Tijdens het Kamerdebat hierover op 5 juni zeggen de bewindslieden van EZK en Defensie toe dat onder bepaalde voorwaarden er toch alvast proeven met de 3,5 GHz-frequenties kunnen worden gedaan. Voorop staat dat de afluisterinstallaties van Defensie in het Friese Burum geen storing ondervinden van de proeven.

Peter Rake, programmamanager 5G van de Economic Board Groningen, ziet wel mogelijkheden met proeven zo ver mogelijk van Burum vandaan, die worden uitgevoerd met een lage veldsterkte en zenders die naar het noorden zijn gericht. "Ik kan nog geen locaties noemen waar de proeven gaan plaatsvinden, maar de kans is groot voor een van de twee havens [Eemshaven of de haven van Delfzijl, red] wordt gekozen", zegt Rake met onverholen enthousiasme.

Flinke terugslag

Het eerdere verbod om de 3,5 GHz frequenties te gebruiken was een flinke terugslag voor het 5Groningen-programma, waarin de Economic Board Groningen, het Agentschap Telecom, Ericsson, Huawei, SURF, KPN, Vodafone, TNO, de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool Groningen samenwerken.

Wereldwijd zijn naast de 3,5 GHz nog twee frequentiebanden voor 5G voorgesteld, de 700 MHz-band en de 26 GHz-band, maar beiden zijn voor gebruik in een 5G-netwerk minder geschikt. Voor de 700 MHz band zijn slechts blokken van maximaal 10 MHz beschikbaar wat ze minder geschikt maakt voor breedband-toepassingen. In de 26 GHz-band zijn wel grote blokken (1000 MHz) te gebruiken, maar de frequentie is zo hoog dat er slechts hele kleine cellen mogelijk zijn. Om een groter gebied van dekking te voorzien is een grote dichtheid aan zendmasten nodig. Deze frequentieband leent zich dus beter voor bijvoorbeeld campusnetwerken of binnensteden. Het 5G Lab wil juist in Groningen nieuwe toepassingen uitwerken voor problemen en kansen die zich juist in het uitgestrekte buitengebied voordoen. Bovendien is de apparatuur die gebruik kan maken van 26 GHz nog nauwelijks beschikbaar. 

Heet hangijzer

Het gebruik van de 3,5 GHz-band in Nederland is een heet hangijzer omdat de overheid verschillende contracten heeft lopen met Defensie en commerciële satellietbedrijven die wel tot 2026 doorlopen. Daardoor dreigt het bedrijfsleven in Nederland - dat wil innoveren met de mogelijkheden die 5G biedt - ernstig op achterstand gezet te worden ten opzichte van de omringende landen. In veel landen zijn de voorbereidingen voor de veiling van de 3,5 GHz-frequenties al in vergevorderd stadium. In Nederland is nog niet eens een datum bekend waarop een besluit genomen wordt, wanneer de veiling moet worden gehouden.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in