Overslaan en naar de inhoud gaan

Bommen komen nu gewoon uit 3D-printer

Inkjettechnologie is in staat 'energetisch' materiaal op een substraat af te zetten. Door de brandstof en een oxiderend materiaal in overlappende patronen te printen kunnen bommetjes meteen nauwkeurigheid van 0,1 micron worden gemaakt.
airbags
© CC BY 2.0 - Flickr
CC BY 2.0 - Flickr

Het experiment had tot doel te kijken of het mogelijk is met een 3D-printer makkelijker explosieven te maken voor gebruik in airbags van auto's.

In dit geval gebruikten Allison Murray en Jeff Rhoads van de Purdue University in de Amerikaanse staat Indiana, aluminium en koperoxide als de twee reagerende stoffen. Die werden in 3, 5 en 7 lagen over elkaar heen geprint en daarna getest met een vonkgenerator. 

De explosies werden gefilmd met een hogesnelheidscamera en vergeleken met explosies van vergelijkbare hoeveelheid vooraf gemengde reactanten. Een nadeel van het los van elkaar printen van de reagerende stoffen is dat het resultaat minder heet wordt als wanneer de twee worden gemengd voor het printen, maar die aanpak heeft grote risico's in het printproces.

Nieuwe kansen voor productieproces

Volgens Rhoads was het lastigste deel van de experimenten om de juiste verhouding van de twee materialen te krijgen wanneer gebruik gemaakt wordt van extreem kleine hoeveelheden om te printen. Maar de manier die nu is beschreven, biedt volgens de onderzoekers kansen een groot aantal energetische materialen veel veiliger in een productieproces in te zetten.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in