Overslaan en naar de inhoud gaan

Wereldprimeur met 3D-geprinte fietsbrug

Het Brabantse Gemert heeft dinsdag een primeur. De eerste 3D-geprinte betonnen fietsburg ter wereld wordt in gebruik genomen. De bijzondere brug is ontwikkeld door BAM Infra in samenwerking met de TU Eindhoven.
3D-printen
© Shutterstock
Shutterstock

Het printen van de 8 meter lange fietsbrug begon in juni en in september kon de constructie op haar plaats worden gehesen. Het ter plekke produceren van een infrastructureel bouwwerk heeft volgens BAM milieuvoordelen. ,,We hebben geen hulpmaterialen, zoals bekisting, nodig. Dit levert aanzienlijk minder afval op en we hoeven minder schaarse grondstoffen te gebruiken", zei Marinus Schimmel, directeur BAM Infra Nederland bij de start van het printproces.

De brug is onderdeel van Gemert Noord-Om, een project dat de bouwmaatschappij uitvoert in opdracht van de provincie Noord-Brabant. De Noordelijke Randweg Gemert Noord-Om is de schakel tussen de Boekelseweg (N605) en de N272 die ten zuidoosten van het dorp Gemert loopt.

Nederland is koploper

Nederland loopt voorop op het gebied van 3d-printing, blijkt uit een recent rapport van ING Bank. 3D-printing komt de komende jaren in een stroomversnelling, stelt de bank. De afgelopen vijf jaar stegen de investeringen drie keer sneller dan investeringen in traditionele kapitaalgoederen. In 2016 wordt de helft van alle producten door 3d-printers gemaakt, als het huidige groeitempo van 3d-printing aanhoudt. Dit heeft tot gevolg dat het volume van de wereldhandel in 2060 een kwart lager uitvalt, omdat productie door 3d-printing vaker binnenlands plaatsvindt. De wereldhandel zou voor Nederland zo 25 tot 40% lager uitvallen, waarschuwt ING.

Meer AG Connect?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste IT-nieuws? Volg ons op Twitter, like ons op Facebook of abonneer je op onze nieuwsbrief.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in