Overslaan en naar de inhoud gaan

5G blijkt goudmijn voor Italië

De Italiaanse regering heeft met de veiling van 5G-frequenties 6,55 miljard euro opgehaald. Dat is meer dan het dubbele van het bedrag dat Rome met de veiling verwachtte op te strijken. Ondertussen is de 5G-veiling in Nederland nog onduidelijk, mede door complicaties in het telecomlandschap gecombineerd met verplichte keuringen op Nederlands én Europees niveau.
5G
© Huawei
Huawei

5G-netwerken bieden veel sneller mobiel internet dan 4G, de huidige snelste beschikbare standaard voor mobiel internet. Voor telecombedrijven is er dus veel aan gelegen rechten te verkrijgen op het spectrum. Telecom Italia en Vodafone hebben de meeste rechten gekocht en telden elk 2,4 miljard euro neer voor het gebruik van het netwerk.

Terugverdienvraag

De neergetelde recordbedragen worden nog gevolgd door kostenposten voor het upgraden van telecomnetwerken, die met snellere 5G-verbindingen voor bijvoorbeeld smartphones en IoT-apparaten veel meer verkeer krijgen te verstouwen. Het is voor investeerders in telecombedrijven dan ook de vraag hoe die firma's de hoge investeringen voor 5G gaan terugverdienen. Toch zal de 'frequentiewinning' nu door Telecom Italia en Vodafone die twee aanbieders op de langere termijn een belangrijk voordeel op hun concurrentie geven, aldus een financieel analist tegenover persbureau Bloomberg.

De grote 5G-veilingsopbrengst nu is welkom nieuws voor de Italiaanse regering. De coalitiepartijen Vijfsterrenbeweging en Lega staan binnen de Europese Unie onder druk om de overheidsfinanciën op orde te brengen, maar presenteerden begrotingsplannen die niet in de smaak vielen in Brussel. Dat lijkt nu te leiden tot concessies door Italië.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in