Overslaan en naar de inhoud gaan

VR-hype krijgt knauw door problemen Sony en Meta

Sony gaat flink minder VR2-headsets produceren omdat de vraag tegenvalt en Meta voert een forse prijsverlaging door voor zijn gloednieuwe Quest Pro-headset. Laatstgenoemde lijkt goed nieuws voor gebruikers, maar duidt volgens analisten op een fundamenteel probleem voor de virtualrealitymarkt (VR-markt) en voor de metaverse-ambities van Meta.
telewerken, metaverse, collaboration
© Meta
Meta

Techbedrijf Sony heeft zijn eerdere productiedoel voor de nieuwste VR-headset voor de PlayStation-gameconsole flink naar beneden moeten bijstellen, melden ingewijden aan persbureau Bloomberg. Volgens hen komt dat door tegenvallende bestellingen in de voorverkoop. Ondertussen is de VR-bril Quest Pro van Facebook-moederbedrijf Meta al in de verkoop, maar lijkt dat niet zo hard te lopen.

Ruim kwart goedkoper, in de VS

In de grote markt van de Verenigde Staten is de Quest Pro nu in prijs verlaagd van 1.500 dollar naar 1.100 dollar. Deze verlaging van meer dan 25% is officieel alleen voor een week geldig, meldt onder meer Mixed-News.com. Op de Britse markt heeft Meta de prijs verlaagd van 1.500 pond naar 1.300 pond, een aanbieding die officieel twee weken geldt. In EU-landen is de prijs voor de nieuwste VR-bril van Meta-CEO Mark Zuckerberg ongewijzigd: 1.800 euro.

De Quest Pro is drie maanden geleden op de markt gekomen. De flinke prijsverlagingen nu zijn volgens analisten een teken dat het niet zo goed gaat met de verkoop. Sommige Amerikaanse technieuwssites zoals Tom's Guide zien het vanuit de positieve kant en stellen dat deze VR-bril nu het overwegen waard is voor de meeste consumenten. De vraag is of zulke overwegingen ook gaan leiden tot aanschaf. Concurrent Sony ziet zoiets nog niet gebeuren in de voorbestellingen voor zijn nieuwe VR2-headset.

Van 2 miljoen naar 1,5 miljoen

Het Japanse bedrijf wilde eerder 2 miljoen stuks klaar hebben voor de lancering van de PlayStation VR2-headset. Die is geschikt voor Sony’s meest recent verschenen gameconsole: de PlayStation 5, waarvan de beschikbaarheid nog altijd beperkt is. Nu is het plan om tussen april dit jaar en maart volgend jaar ongeveer 1,5 miljoen headsets te verschepen. Wel kan dat aantal nog worden aangepast als de vraag naar de apparaten verandert.

De bronnen melden dat Sony een leverancier zou hebben verteld dat hij rekening moet houden met minder bestellingen voor beeldschermen. Deze schermen gaan in de bril van de headset, die ook geluid afspeelt, zodat de gebruiker door op het scherm te kijken zich in een virtuele wereld waant. Twee afstandsbedieningen die bij de headset worden geleverd maken het mogelijk om te bewegen in die wereld.

Stuk goedkopere headset

Sony begon in november met het accepteren van zogeheten pre-orders voor de PlayStation VR2. Eerst op uitnodiging aan een selecte groep belangstellenden, maar al snel kon iedereen de headset in de voorverkoop bestellen. De headset gaat in de Verenigde Staten 549 dollar kosten, omgerekend ruim 500 euro. Op de Nederlandse website van PlayStation wordt de bril aangeboden voor 599,99 euro. Analisten denken dat de hoge prijs de belangstelling voor de headset afremt, ook omdat de bril enkel op de PlayStation 5 werkt en niet op andere consoles of computers.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in