Overslaan en naar de inhoud gaan

Meta's VR-topman John Carmack neemt gefrustreerd ontslag

Een van de drijvende krachten achter de virtual reality-divisie van Meta Platforms, John Carmack, heeft ontslag genomen. In zijn ontslagbrief geeft Carmack aan gefrustreerd te zijn over de strategie van het moederbedrijf van Facebook ten aanzien van virtual reality (VR), technologie waar het bedrijf jaarlijks miljarden dollars in investeert.
metaverse kind VR
© Shutterstock
Shutterstock

De interne memo van Carmack waarin hij tien jaar werk aan virtual reality (VR) afsluit, is uitgelekt en vervolgens door hem zelf als Facebook-post geopenbaard. "Ik heb gemengde gevoelens", schrijft de VR-topman die Meta nu dus verlaat. Carmack geniet in de gamewereld flinke bekendheid om zijn technisch programmeervernuft, waarmee hij ooit al virtuele werelden voor de toen geavanceerde games Doom en Quake mogelijk heeft gemaakt. De Quest 2-headset van Meta is bijna exact wat hij van begin af aan al gerealiseerd wou zien, verklaart hij in zijn post.

Software en zelf-sabotage

Ondanks zijn lof voor de hardware van die VR-headset heeft hij kritiek op Meta's software ervoor. Toch "halen miljoenen mensen er waarde uit. We hebben een goed product", meent Carmack. En met dat goede product wordt dan ook wel vooruitgang geboekt. Alleen gaat het hem te langzaam én te inefficiënt. De organisatie achter Oculus, wat zowel die overgenomen VR-firma omvat als ook koper Facebook en moederbedrijf Meta, zijn volgens Carmack veel te inefficiënt en zelfs zelf-saboterend bezig. Hij verwijt zichzelf daarbij ook te weinig inzet en resultaten.

Meta Platforms is druk bezig met de ontwikkeling van Metaverse, een virtuele wereld waarin mensen bijvoorbeeld kunnen werken, gamen of concerten bezoeken. Vooralsnog heeft het project nog geen inkomsten opgeleverd. Volgens Carmack heeft Meta Platforms wel degelijk alles in huis "wat nodig is voor groot succes, maar ontbreekt de efficiëntie", stelt hij in zijn ontslagbrief. Carmack stond al bekend als een uitgesproken criticus binnen het bedrijf.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in