Overslaan en naar de inhoud gaan

'Mac mini Pro en Retina MacBook Air in aantocht'

Apple laat normaliter van tevoren niets los over zijn hardwareplannen, maar dat weerhoudt niet dat informatie uitlekt en dat er over nieuwe Macs wordt gespeculeerd.
Mac installeren
© AG Connect
AG Connect

De vernieuwde Mac mini die in aantocht zou zijn, is volgens rondgaande berichten meer dan slechts een verversing van de interne componenten. Apple's superkleine desktopcomputer heeft sinds begin 2014 geen hardware-update meer gehad. Dit heeft onder Mac-fans al tot ergernis geleid en bittere optellingen van het aantal dagen dat de mini is verwaarloosd.

Mac mini Pro?

Bovendien was de 'refresh' van vier jaar terug in sommige opzichten een achteruitgang. Zo werd de optie van een quadcore-processor geschrapt en was de uitbreidbaarheid, dan wel onderhoudbaarheid, ingeperkt ten opzichte van het voorgaande mini-model. Sindsdien heeft Apple's instapdesktop geen vernieuwingen meer gekregen en is er gevreesd voor het einde van de Mac mini-productlijn door deze verwaarlozing.

Daar komt volgens anonieme bronnen van persbureau Bloomberg binnenkort een einde aan. De aankomende 2018-mini zou zelfs op professionals zijn gericht. Deze gebruikersgroep voelt zich al geruime tijd genegeerd of gemarginaliseerd door Apple, die zijn Mac Pro-workstation ook jaren heeft laten stilstaan. Dit nadat het kokervormige ontwerp uit 2013 letterlijk te beperkt bleek voor uitbreidingen en upgrades.

Nieuwe instap-MacBook

Eerder deze zomer waren er al geruchten over vernieuwing voor de Mac mini, op basis van uitlatingen door Apple-analist Ming-Chi Kuo. Naast de nieuwe berichten hierover maakt Bloomberg melding van een nieuwe instaplaptop van Apple. Dit zou een opvolger zijn van de huidige MacBook Air die relatief achterloopt op de MacBook en MacBook Pro. Zo mist de goedkopere Air een high-res Retina-scherm. Techsite Ars Technica merkt op dat Bloomberg-journalist Mark Gurman eerder al correcte verslaggeving heeft gedaan van onaangekondigde Apple-initiatieven en producten.

De nieuwe instap-MacBook zou 13 inch meten en qua uiterlijk op de Air lijken, maar dan met dunnere omlijsting voor het Retina-scherm. De 12 inch MacBook die Apple in 2015 heeft geïntroduceerd, werd gezien als vervanger voor de MacBook Air maar had (en heeft) een hoger prijsniveau. Dit heeft sommige consumenten afgeschrikt van de nieuwere laptop en dan voor de oudere Air laten kiezen. De volgens insiders komende nieuwe Air-opvolger is bedoeld voor consumenten, maar het is nog onbekend of dat qua prijs op Air-niveau zal zijn.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in