Overslaan en naar de inhoud gaan

Chinese smartphonemaker gaat in 2019 de VS in

De Chinese smartphoneproducent Xiaomi zet zijn plannen door om volgend jaar de Amerikaanse markt te betreden. Xiaomi concurreert met landgenoten als Huawei en ZTE, die in de VS op weerstand stuiten. Naast politieke achterdocht over spionage en het escalerende handelsconflict tussen de VS en China speelt nog het dreigende einde van ZTE door Amerikaanse sancties. Toch meent Xiaomi dat het goede kansen maakt.
Xiaomi-smartphones
© Xiaomi
Xiaomi

De plannen voor het betreden van de Amerikaanse markt worden door Xiaomi doorgezet. De op consumenten gerichte firma stelt dat het connecties in de VS heeft die moeten helpen om de politieke spanningen te omzeilen, meldt persbureau Reuters. Senior vice-president Wang Xiang verklaart dat de Amerikaanse markt zeer aantrekkelijk is en laat tegenover Reuters los dat Xiaomi meer ingenieurswerk besteedt aan het ontwikkelen van smartphones die compatibel zijn met Amerikaanse mobiele netwerken.

Geen deals

De topman spreekt de hoop uit dat de smartphonemaker volgend jaar iets kan doen op de Amerikaanse markt. Deze optimistische houding wordt gerelativeerd door de bekentenis dat er vooralsnog geen concrete overeenkomsten zijn met telecomaanbieders in de VS. Ondertussen heeft concurrent Huawei, die smartphones maar ook telecomapparatuur produceert, moeite om deals te sluiten met Amerikaanse carriers. Dit speelt mede in het licht van politieke druk om deze Chinese firma in de ban te doen.

Verder is concurrent ZTE het einde nabij. Die Chinese producent van smartphones en netwerkapparatuur is hard gestraft door de VS voor het niet hard aanpakken van geconstateerde schending van exportverboden aan Iran. Door een verkoopverbod voor Amerikaanse leveranciers krijgt ZTE geen essentiële componenten meer, zoals processors en Google's mobiele besturingssysteem Android.

'Goede relaties'

Xiaomi-topman Wang erkent dat er "onzekerheid" is door de toenemende spanningen tussen de VS en China, maar meent dat dit geen grote impact heeft op de uitbreidingsplannen van zijn firma. De focus op alleen de consumentenmarkt zou de politieke verwikkelingen moeten vermijden. Wang benadrukt de goede relaties met Amerikaanse leveranciers als processormaker Qualcomm en Google-moeder Alphabet. Eerstgenoemde bedrijf is Wangs vorige werkgever, waar hij van 2010 tot 2015 de Chinese activiteiten heeft geleid.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in