Overslaan en naar de inhoud gaan

Kabinet stemt in met compromisvoorstel Europese digitale identiteit

Het kabinet gaat vrijdag bij de Raad van de Europese Unie instemmen met het compromisvoorstel voor een Europese digitale identiteit. Dat schrijft demissionair staatssecretaris Van Huffelen van Digitalisering in een brief aan de Tweede Kamer.

Europa
Shutterstock.com

De Europese Commissie, de Raad van de Europese Unie en het Europees Parlement onderhandelden de afgelopen maanden over de Europese digitale identiteit. Met deze identiteit, een digitale portemonnee die als app wordt aangeboden, kunnen burgers zich straks in de hele EU identificeren en elektronisch documenten delen, zoals paspoorten, rijbewijzen en huwelijksaktes. Met de app kunnen Europeanen een bankrekening openen of een hypotheek afsluiten. Grote platformen zullen worden verplicht om de nieuwe Europese digitale identiteit te accepteren.

Van Huffelen is tevreden over de uitkomst van de maandenlange onderhandelingen. Onder meer een uniek Europees identificatienummer is uit het voorstel geschrapt. Er is in het voorstel een passage toegevoegd waarin wordt aangegeven dat gebruiks- en gebruikersgegevens niet voor andere doeleinden verwerkt mogen worden dan voor het leveren van walletdiensten. Lidstaten moeten hun ID-wallets open source ontwikkelen.

Nederlandse inzet

"De uitkomst van de onderhandelingen is in lijn met de Nederlandse inzet. Op alle punten waar uw Kamer haar zorgen over heeft uitgesproken zijn waarborgen opgenomen in het definitieve compromisvoorstel. Er is in samenwerking met gelijkgestemde lidstaten voor gezorgd dat de voor Nederland belangrijke punten zijn opgenomen in het akkoord."

Van Huffelen meldt dat ze voornemens is om vrijdag tijdens de Raad van de Europese Unie met de compromistekst in te stemmen. Als de tekst wordt goedgekeurd wordt deze in alle Europese landen doorvertaald. Daarna komt de bal te liggen bij het Europees parlement en de Europese Raad, die nog moeten stemmen en een meerderheid moeten behalen. De lidstaten krijgen daarna de tijd om de digitale identiteit te ontwikkelen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in