Overslaan en naar de inhoud gaan

Europese industrie-grootmachten luiden noodklok: 'Nog zo'n decennium en we zijn gezien'

De invloedrijke European Round Table for Industry hoopt dat de nieuwe Europese Commissie meer aandacht heeft voor de noden van de industriële en technologische sector, schrijft het FD.

Europa
Shutterstock.com

De concurrentiekracht van de Europese industrie is de afgelopen twintig jaar flink "weggegleden" ten opzichte van de VS, met een "versnelling" van het verval in de afgelopen tien jaar. "Nog zo'n decennium en we zijn gezien" waarschuwt Jean-François van Boxmeer, bestuursvoorzitter van het Britse telecombedrijf Vodafone. Van Boxmeer is aangesloten bij de European Round Table for Industry (ERT), een Brusselse lobbyclub van zestig bestuurders van Europese bedrijven.

ERT brengt donderdag een vision paper uit waarin het ingaat op de "alarmerende" situatie van de Europese industrie en wat Brussel eraan moet doen in de periode 2024-2029, als er een nieuwe Europese Commissie zit. "Het industriële verval in Europa laat weinig tekenen van vertraging zien", schrijft ERT. "Onze concurrentiekracht is vervaagd en onze plaats in de nieuwe wereldorde is niet langer een zekerheid."

ERT vindt dat Brussel te veel regeldrang heeft, in tegenstelling tot de VS. Er staan volgens de Zweede investeerder Jacob Wallenberg steeds minder Europese bedrijven in de Fortune 500. "Waarom hebben wij geen enkele van de grote platformbedrijven? Als ik hierover met collega’s praat, zijn ze zich er vaak niet van bewust. Ik geloof niet in subsidies en denk zelfs dat de IRA in strijd is met de regels van de Wereldhandelsorganisatie. Maar het is wat het is, en de EU moet manieren vinden om de gevolgen ervan te ondervangen, of dat nou is door prikkels of soepeler regels."

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in