Overslaan en naar de inhoud gaan

Waarom Python zo immens populair is

De populariteit van programmeertaal Python zit enorm in de lift. Al jaren eigenlijk. Bij ontwikkelaarssite Stack Overflow bijvoorbeeld is Python dit jaar voor het eerst de meest bezochte sectie van de site.
programmeur
© CC BY-SA 2.0 - Flickr
CC BY-SA 2.0 - Flickr

De groei in populariteit is heel breed. Aan universiteiten, in de maakindustrie, elektronica, financiële dienstverlening, energiesector , IT-sector en bij overheid is er sprake van een toenemend gebruik, zegt data scientist Julia Silge tegen TechRepublic.

Dit zijn de belangrijkste redenen waarom Python zo in de belangstelling staat:

1. Makkelijk te leren

Python wordt steevast genoemd als een van de programmeertalen die het makkelijkst onder de knie te krijgen is. Er is sprake van een eenvoudige syntax en hoge betrouwbaarheid. De taal is haast te lezen als Engels waardoor nieuwkomers snel doorhebben wat de instructies voor gevolgen hebben. Veel van de meer diepgravender aspecten waar een ontwikkelaar zich in andere talen mee bezig moet houden, worden door Python afgehandeld.

2. Snelle groei in toepassing van AI,
machine learning en data science

Python is de programmeertaal bij uitstek voor datascientists, concludeert StackOverflow. De taal blijkt uitermate geschikt voor mensen die zich met kunstmatige intelligentie en machine learning bezig houden. "Er zijn erg goede frameworks en een aantal mooie softwaretools voor datascientists", zegt Silge.

3. Een heel grote ontwikkelaarsgemeenschap

Door de populariteit en brede inzetbaarheid van de taal is een heel grote gemeenschap aan ontwikkelaars rondom de taal gegroeid. Het gevolg is dat er heel veel open source Python libraries beschikbaar zijn waarmee al heel snel een makkelijk antwoord is te creëren op een vraag.

De brede inzetbaarheid van de taal heeft natuurlijk ook een keerzijde. Code geschreven in Python is niet zo snel uit te voeren als andere interpreted programmeertalen zoals Java. Maar doordat het ontwikkelen in Python veel sneller gaat nemen veel mensen dat maar voor lief. Er is ook kritiek dat wanneer Python apps groter en complexer worden, het minder makkelijk wordt fouten op te sporen of het gebruik van de programma's op te schalen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in