Overslaan en naar de inhoud gaan

Ook oude Androids krijgen snelheidsboost van nieuwe Google-tech

  • Android 14 laat apps sneller draaien.
  • Google's verbeterde Android runtime maakt die prestatiewinst mogelijk.
  • Dat OS-component valt los te updaten, ook op oudere Android-versies.
  • Lees ook: Nederlandse duurzame smartphone gaat naar de VS
Android-toestellen
Android-toestellen
Google

De nieuwste Android-versie 14 moet deze maand verschijnen, maar de verbeteringen daarin komen deels ook naar voorgaande versies. Google prijst nu de prestatieverbeteringen van zijn nieuwe Android runtime (ART) aan. Dat onderdeel van het smartphonebesturingssysteem komt door updates via de Google Play-appstore ook naar voorgaande Android-versies.

"Zou het niet geweldig zijn als elke update de opstarttijden, de uitvoeringssnelheid en het geheugengebruik van je apps zou verbeteren?", vraagt productmanager Serban Constantinescu van Google in een blogpost. Hij kopt die retorische vraag in door te wijzen op de systeemupdates voor ART die precies zulke verbeteringen brengen naar Android. Naast ook nog beveiligingsfixes.

Trage toestelmakers

Google heeft lang geleden al bepaalde functionaliteit van Android meer en meer losgekoppeld van het besturingssysteem dat smartphoneproducenten voorinstalleren op hun toestellen. Dit was in wezen in reactie op trage en gebrekkige updatepraktijken van die hardwarefabrikanten, die zakelijk gezien natuurlijk minder belang hebben bij ontwikkel-, test- en updatewerk voor reeds verkochten apparaten.

De ART-engine in Android is één van de componenten die Google zelf bijwerkt, via zijn appstore Google Play. ART levert Android de runtime die apps uitvoert en zorgt ook voor de kern-API's (application programming interfaces) die alle apps en de meeste ingebouwde OS-services gebruiken. Het gaat daarbij om zowel Android-apps ontwikkeld in Java als ook die geschreven in Kotlin. Laatstgenoemde is de nieuwere programmeertaal die officieel de voorkeur van Google geniet voor het maken van Android-apps.

Vanaf 12

Die toepassingen voor het mobiele besturingssysteem krijgen met ART van Android 14 flinke prestatieverbeteringen. Google houdt dat echter niet alleen voor die allernieuwste versie, die volgens plan deze maand uitkomt. Android 12 en 13 krijgen ook de verbeterede ART-engine, waardoor het prestatieniveau op oudere smartphones ook wordt opgekrikt.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in