Overslaan en naar de inhoud gaan

Nederlandse duurzame smartphone gaat naar de VS

De Nederlandse smartphonemaker Fairphone gaat de Amerikaanse markt op met de vierde generatie van zijn modulaire, duurzame toestel. Voor de Verenigde Staten gaat Fairphone een samenwerking aan met de hoofdontwikkelaar achter de Android-aftakking /e/OS, die in Europa al Fairphones levert met zijn besturingssysteem voorgeïnstalleerd. In de VS wordt het privacygerichte, 'ont-Googlede' /e/OS de default in een pilotproject.
Fairphone-gebruikers, jongeren
© Fairphone
Fairphone

De partner waarmee Fairphone nu de grote plas overgaat, is Murena dat de hoofdontwikkelaar is achter /e/OS en dat ook eigen smartphonehardware ontwerpt. De missie van dat Europese bedrijf is een 'Google-loos' smartphoneplatform, waarbij het naast eigen hardware ook Fairphones en toestellen van Gigaset en Teracube voert. AG Connect heeft begin 2018 al gesproken met de grondlegger van wat toen nog Project eelo heette.

Marktverkenning

Fairphone stelt dat er in de VS veel interesse is voor zijn modulaire, duurzame toestellen, maar verklaart dat het zich voornamelijk blijft concentreren op de Europese markt. De samenwerking met /e/OS wordt neergezet als een fantastische kans om een pilot uit te voeren voor het verkopen van toestellen op de Amerikaanse markt. Samen met die vertrouwde partner kan Fairphone zo meer leren over de markt in dat grote land, schrijft Ars Technica op uit de mond van CEO Eva Gouwens.

De Fairphone 4 met /e/OS erop gaat in de VS volgens Ars Technica 599 dollar kosten. De site van Murena vermeldt echter een prijs van 629 tot 699 dollar. Het toestel heeft een opslagcapaciteit van 128 of 256 Gigabyte, een systeemgeheugen van 6 Gigabyte en kan 5G-verbindingen aan. Vanwege de duurzaamheid is deze smartphone door eindgebruikers te openen, om bijvoorbeeld de accu (met een capaciteit van 3905 mAh) te kunnen verwisselen. Ook andere, meer fundamentele onderdelen zijn te vervangen, zoals het beeldscherm, de cameramodule, de USB-C-aansluiting en de luidspreker.

Opvolger in zicht?

Geen enkel onderdeel is vastgelijmd, verzekert Murena, waardoor reparatie gemakkelijk te doen is met slechts een standaard schroevendraaier. Ondanks de modulariteit en repareerbaarheid heeft de Fairphone 4 wel een IP-beoordeling van 54, wat aangeeft dat het toestel bestand is tegen binnenkomend stof en beschermd is tegen regenwater. Overigens is dit toestel niet het nieuwste van het nieuwste, ook niet van Fairphone zelf. De vierde generatie is in 2021 op de markt gekomen en de laatste tijd zijn er toenemende geruchten over de aanstaande Fairphone 5.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in