Overslaan en naar de inhoud gaan

Mandrake-maker werkt aan Android-alternatief

De Franse Linux-ontwikkelaar Gaël Duval werkt aan een besturingssysteem voor smartphones dat niet alleen open source is, maar ook nog eens privacyvriendelijk. De geldinzameling via Kickstarter is het doel van 25.000 dollar al ver voorbij.
Gaël Duval
© Gaël Duval
Ga�l Duval

De man die in 1998 de gebruiksvriendelijke Linux-distributie Mandrake heeft gemaakt, wil zijn eerdere succes overdoen voor de mobiele markt. Duval werkt aan ‘Project eelo’ dat op privacygebied Android maar ook iOS de loef moet afsteken. Het dure Apple en het grote Google moeten hiermee valide tegenstand krijgen.

Ambitieus

Het is de vraag of dit open source project kan slagen. Eerder hebben commerciële reuzen als BlackBerry (oorspronkelijk RIM), Nokia en Microsoft het afgelegd tegen iOS en Android. Ook Samsungs Tizen-besturingssysteem, het doorverkochte Palm OS, en het open source Firefox OS van de Mozilla Foundation is het niet goed vergaan in de concurrentiestrijd.

Het nieuwe non-profit eelo-project wil het er toch op wagen. Fondsen worden nu ingezameld via crowdfundingsite Kickstarter, waar op 9 januari al 66.504 dollar is toegezegd door 980 geldschieters. Het doel was 25.000 dollar in te zamelen. Deze financieringsronde loopt op 20 januari af.

Dataslavernij

Het geld dient voor de ontwikkeling van een fork van LineageOS, dat is gebaseerd op de open source ondergrond van Google’s Android. Duval heeft al een functioneel prototype. Het plan is om niet alleen een mobiel OS te maken, maar ook bijbehorende webservices en apps. Het doel is hierbij om gebruikers echt eigenaren te laten zijn en blijven van hun data, blogt de Linux-ontwikkelaar. “Jouw data is JOUW data. Dataslavernij is niet onvermijdelijk”, prijst Duval zijn missie aan.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in