Overslaan en naar de inhoud gaan

Microsoft laat nu iedereen experimenteren met kwantumcomputer

Microsoft heeft de beperkingen verwijderd van de bèta-versie van Azure Quantum, de clouddienstverlening waarmee geïnteresseerden hun eerste bewerkingen op een kwantumcomputer kunnen uitvoeren.
Azure Quantum Computer
© Microsoft
Microsoft

De dienstverlening kwam al in mei beschikbaar, maar toen alleen nog voor een beperkt aantal genodigden. Nu staat die mogelijkheid tot experimenteren voor iedereen open.

Microsoft heeft nog geen kwantumcomputer in eigen beheer maar maakt voor de dienstverlening gebruik van de kennis, expertise en hardware van industriepartners zoals Honeywell, QCI, 1QBit, Toshiba en IONQ, maar ook van academische partners zoals QTech in Delft.

Teen in het water is gratis

Het eerste uur computertijd in de Azure Quantum-dienstverlening is gratis. Daarna is er een Learn & Develop-aanbod van maximaal 20 uur computertijd of 5 jobs waarbij de kosten 8,4 euro per uur bedragen (10 dollar). Er zijn ook pakketten met ruimere mogelijkheden. Daarbij kunnen tot 100 jobs worden uitgevoerd en bedragen de kosten tussen de 50 en 90 dollar per uur.

Voor geïnteresseerden is er vanmiddag om 17:00 uur (08:00 uur Pacific Time) een Azure Quantum Developer Workshop waarin wordt uitgelegd hoe gestart kan worden met experimenteren.

Microsoft concurreert met deze dienstverlening met vergelijkbare initiatieven van onder meer IBM en AWS. Met de keuze voor een van de platformen, komt ook een keuze mee voor de toolsets van dat platform. Microsoft maakt gebruik van de open-source Quantum Development Kit en de Q# programmeertaal. Daarnaast zijn er ook mogelijkheden om te werken met de hardware-agnostische Quantum Intermediate Representation (QIR) intermediate language.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in