Overslaan en naar de inhoud gaan

IBM verdubbelt prestaties eigen kwantumcomputer

IBM claimt een nieuwe stap te hebben bereikt in de zelfopgelegde strategie om elk jaar de kracht van zijn kwantumsystemen te verdubbelen. Daarvoor hanteert het bedrijf een benchmarktest die voor dit systeem een Quantum Volume 64 oplevert, een verdubbeling ten opzichte van het voorgaande. Honeywell presenteerde twee maanden geleden al een systeem dat met dezelfde benchmarktest een Quantum Volume 64 behaalde.
IBM quantum computer
© CC BY-SA 2.0 - Flikr.com
CC BY-SA 2.0 - Flikr.com

IBM introduceerde de Quantum Volume-benchmarkmethode bijna een jaar geleden. Het doel is om een objectiever beeld te krijgen van de prestaties van verschillende kwantumsystemen. Het aantal qubits van een systeem - dat tot nog toe vaak wordt gebruikt als maat- is een slechte indicator. Alle qubits degraderen heel snel en produceren dan fouten, maar sommige qubits zijn stabieler dan andere. Bovendien hangt de kracht van het systeem ook af van de interconnecties tussen de qubits. Een systeem met tientallen qubits kan dus slechter presteren dan een met een handvol qubits met een heel lage 'error rate' die bovendien veel interconnecties hebben.

Het Quantum Volume protocol test daarom hoe goed een kwantumcomputer een circuit kan bouwen van random twee qubit-gates die parallel actief zijn op een subset van de qubits van de computer. Deze circuits worden gekarakteriseerd door het aantal qubits dat betrokken is (width) en de tijd gedurende het circuit gebruik kan maken van de gates voordat de qubits destabiliseren (depth).

Het protocol geeft de mogelijkheid de circuits zodanig te vormen (transpile) dat het zo goed mogelijk kan presteren gebaseerd op de beschikbare gates en de manier waarop de qubits met elkaar zijn verbonden. Het Quantum Volume protocol bepaalt dan het grootste circuit dat op de betreffende kwantumcomputer kan worden gedraaid.

Hoe zit het met al die kwamtum claims?

Het antwoord op de meest voorkomende vragen op het gebied van kwantumcomputers zette AG Connect samen met QuTech-directeur Ronald Hanson op een rij.

Honeywell troeft IBM af

IBM heeft nu Quantum Volume 64 bereikt met een 27 qubitsysteem. Het bedrijf zegt er in geslaagd te zijn dit niveau te bereiken via  verbeterde technieken om de hardware optimaal te laten werken. De technieken kunnen ook toegepast worden op de systemen die IBM al voor klanttoepassingen beschikbaar heeft in de Quantum Cloud software service. Van de 28 kwantum-computers die IBM de afgelopen 4 jaar op die manier voor klanten benaderbaar heeft gemaakt, zijn er 8 die nu Quantum Volume 32 hebben.

Honeywell maakte in juni ook bekend voor het eerst een systeem met Quantum Volume 64 te hebben. Dit systeem bereikt dat niveau met slechts 6 qubits.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in