Overslaan en naar de inhoud gaan

Facebook wil AI inzetten voor inkorten MRI-scans

Facebook’s AI-lab werkt samen met de universiteit van New York om MRI-scans tot wel tien keer te versnellen met behulp van AI en machine learning. De MRI-scans, die nu tot ongeveer een uur kunnen duren, zouden hiermee kunnen worden verkort tot een aantal minuten. Dit zou het aantal patiënten dat een scan kan ondergaan, fors vergroten.
Kunstmatige intelligentie.
© Pixabay
Pixabay

De AI-developers van Facebook denken dat machine learning ze gaat helpen om MRI-scans vele malen sneller te maken. De universiteit van New York levert hiervoor een dataset aan van 10.000 geanonimiseerde MRI-scans, wat neerkomt op een aantal van drie miljoen beelden.

Zelfstandig systeem

De data worden gebruikt om het algoritme van de AI met deep learning te trainen, om het systeem zodoende de structuur van botten, spieren, pezen en andere delen van het menselijk lichaam aan te herkennen. De onderzoekers verwachten hiermee het systeem dusdanig te trainen dat het beelden zelfstandig kan invullen, wat het tijdbestek dat een MRI-scan inneemt flink kan inkorten. 

Hoe AI voorkomt dat het systeem belangrijke details, zoals tumoren of haarscheurtjes in botten of organen, zal missen, is het grootste vraagstuk voor de developers. De ontwikkelaars hebben echter goed vertrouwen in de toekomst. Voorlopige bevindingen die vorig jaar door radiologen van NYU zijn vrijgegeven, toonden aan dat kunstmatige intelligentie kan worden gebruikt om MRI-gegevens te reconstrueren. Volgens de onderzoekers zou een uitgave van het systeem een ware ‘game changer’ zijn.

Open source

Facebook begon vorig jaar met de samenwerking met de New York University, omdat de het AI-team van het techbedrijf naar eigen zeggen “wilde werken aan iets met voordelen voor de echte wereld, zelfs als het basisonderzoek verricht." Facebook is volgens CNN Tech van plan om alle bevindingen open source te maken in de hoop dat het delen van de gegevens anderen zal aanmoedigen om verder uit te werken.
 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in